Gemeente Harenkarspel


Nacht van de nacht

Zaterdag 30 oktober is het Nacht van de Nacht, een landelijke actie waaraan ook Harenkarspel meedoet. Iedereen kan meedoen. Alle inwoners kunnen meedoen. Het is een kwestie van het licht uitdraaien.

Gemeente Harenkarspel dooft tijdens die nacht in Tuitjenhorn alle lichten binnen en buiten het gemeentehuis. De lantaarnpalen op straat blijven wel aan, omdat het verkeer anders gevaar loopt.

De reden voor de nacht van de nacht is het onder de aandacht brengen van energieverspilling en lichtvervuiling. Het leven van mens en dier raakt ontregeld door de felverlichte wereld in de nacht. De mens rust niet voldoende uit, waardoor zijn gezondheid in gevaar komt. Uitrusten heeft namelijk ook een genezende functie. Tijdens de donkere uren wordt het hormoon melatonine aangemaakt dat de gezondheid van de mens beschermt. Hoe minder groot het verschil is tussen dag en nacht, hoe minder dit hormoon wordt aangemaakt, een ongezonde zaak. Het vele kunstlicht in stedelijke gebieden zorgt er ook voor dat er slechts vijftig sterren aan de hemel zichtbaar zijn op een gewone doordeweekse nacht. Zie