Gemeente 's-Hertogenbosch

27-10-2010
Zaterdag 30 oktober: Nacht van de Nacht

Wandel mee door donker Bossche Broek

Op zaterdag 30 oktober aanstaande is het de Nacht van de Nacht. De gemeente 's-Hertogenbosch organiseert samen met de Brabantse Milieu Federatie leuke activiteiten in het Bossche Broek. Kom ook naar de Zuiderplas, wandel mee door het donker en kijk mee naar de sterren!

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement. De Nacht is bedoeld om mensen bewust te maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om deze vorm van vervuiling terug te dringen.

In 's-Hertogenbosch duurt de avond van 19.00 tot ongeveer 22.00 uur en de activiteiten starten nabij het strand van de Zuiderplas. De toegang is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. We proberen de Nacht van de Nacht zo donker mogelijk te maken. Vanuit het Bossche Broek is te zien hoe die avond de lichten van veel gebouwen worden gedoofd.

Wandelen en sterren kijken
Als het donker is, vertrekken de wandelgroepen begeleid door gidsen van Staatsbosbeheer en het IVN. In het donker wordt het Bossche Broek verkend. We speuren naar vleermuizen, nachtvlinders en andere nachtdieren. Er is 's nachts meer te doen dan je denkt! Dit jaar is voor het eerst Galaxis aanwezig bij de Nacht van de Nacht. Deze vereniging voor weer- en sterrenkunde komt met sterrenkijkers waardoor je een kijkje kunt nemen. Tijdens de Nacht van de Nacht kun je ook meedoen aan de landelijke sterrentelling van de Provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu. Deze telling is bedoeld om te onderzoeken hoe donker Nederland nog is. Kijk voor meer informatie op www.nachtvandenacht.nl.

Buitenlandse gasten
Op uitnodiging van de Brabantse Milieu Federatie is een aantal buitenlandse gasten aanwezig bij de Nacht van de Nacht in 's-Hertogenbosch. Vertegenwoordigers van organisaties uit verschillende landen zijn in Nederland om kennis te delen en uit te wisselen over gedragsveranderingen op het gebied energieverbruik. Er zijn vertegenwoordigers van de gemeente Gotland (Zweden), the Environment Centre (Groot Brittannië) en de universiteit van Sevilla.

Groene handdrukken
Bij de Nacht van de Nacht reikt wethouder Bart Eigeman bovendien vijf groene handdrukken uit aan personen en organisaties die zich inzetten voor de biodiversiteit in en om 's-Hertogenbosch. Een groene handdruk bestaat uit een trofee en een aanmoedigingsprijs van EUR 350,-.