Waterschap Aa en Maas

bouwen energiefabrieken

Nacht van de nacht 2010, waterschappen bouwen energiefabrieken

In de Nacht van de Nacht op 30 oktober gaat ook bij waterschap Aa en Maas, aan de A2, het licht uit. Maar ondertussen barst het hier van de energie. Een groot plan staat op stapel. Namelijk op rioolwaterzuiveringen energiefabrieken bouwen met als doel energie terugwinnen uit afvalwater. Deze energie is voor eigen hergebruik en wat resteert willen de waterschappen onder eigen label vermarkten. De uiteindelijke ambitie is om landelijk bijna tweemiljoen mensen van energie te voorzien. Nee, de pretentie om concurrent van Essent of Nuon te worden is er niet!

De business cases zijn klaar, kredietaanvragen de deur uit, De Groene Parel Award (stimuleringsprijs meest vooruitstrevende klimaatinitiatief) is in the pocket. Maar wanneer `draaien' die fabrieken daadwerkelijk in Brabant?

Energieneutraal zuiveren
Het project de Energiefabriek is een krachtenbundeling van medewerkers van de waterschappen, waaronder de Brabantse waterschappen: de Dommel, Brabantse Delta en Aa en Maas. Bij de totstandkoming van de businesscases werden zij ondersteund door Grontmij, Royal Haskoning, Witteveen + Bos en MWH Global. Uit cijfers van twaalf waterschappen blijkt dat als alle waterschappen energieneutraal zuiveren, de zuiveringslasten iets zullen stijgen. Voor een gemiddeld gezin betekent dat een stijging tussen 10 en 250 cent per jaar. Het economisch plaatje ziet er heel anders uit als de waterschappen ook andere energierijke stromen zoals mesthoudend afvalwater en afvalwater van voedingsmiddelenbedrijven mee gaan vergisten. In dat geval kunnen de zuiveringslasten dalen tot wel 4 euro per gezin per jaar.

Besparingen
De waterschappen zijn bedrijfseconomisch slim bezig als ze op alle 350 zuiveringen in Nederland overstappen op volwaardige Energiefabrieken met vergisting en hoog rendement gasmotoren met de mogelijkheid van hergebruik van energie en verkoop van restenergie. Volgens Ferdinand Kiestra, innovator bij waterschap Aa en Maas, komt het dan neer op een besparing van 750 miljoen kWh, vergelijkbaar met het energieverbruik van een stad als Rotterdam."

En wat betekent dit voor de groene stroom? "Bij een landelijke uitrol kunnen we het percentage groene energie in Nederland laten stijgen van 4 naar 4,25 procent. Een bijdrage van 6 procent door de waterschappen."

Energie `tappen' van Heineken?
Op auto's van waterschap Amstel, Gooi en Vecht staat: `Ik rijd op gas uit afvalwater'.
Een mooi begin van hergebruik van energie uit rioolwater. Kiestra licht toe hoe het er voor staat in het werkgebied van Aa en Maas. "Met de toekomstige nieuwbouw van de rioolwaterzuivering in 's-Hertogenbosch met een volwaardige Energiefabriek, hopen we in 2014 helemaal energieneutraal te zijn. Bovendien zijn we, met het oog op die nieuwe zuivering, in gesprek met Heineken over drie kwesties. Hoe kunnen we in de nieuwe situatie hun afvalwater slim verwerken? Kunnen wij hun reststromen verwerken voor extra energieproductie? En kunnen wij Heinekens leverancier worden van biogas?" Binnenkort hoopt waterschap Aa en Maas de antwoorden op deze vragen te hebben geformuleerd." Op andere rioolwaterzuiveringen realiseert Aa en Maas aanpassingen om stap voor stap te komen tot Energiefabrieken. Kiestra: "Op de zuivering in Oijen bijvoorbeeld komt een voorziening voor vergisting. Dat zou in 2012 moeten betekenen dat we hier voor ruim de helft in onze eigen energiebehoefte kunnen voorzien."

De waterschappen willen op termijn nog meer energie produceren met tweede en derde generatie installaties. Daarvoor doen de waterschappen gezamenlijk onderzoek naar verschillende technieken zoals nieuwe vergassingstechnieken voor de organische fractie en toepassing van een brandstofcel. Kiestra's verwachting hierover: "We hopen deze technologieën in 5 tot 10 jaar te realiseren. Bij toepassing op alle 350 rioolwaterzuiveringen in Nederland levert dat een hoeveelheid groene energie op, waarmee je bijna twee miljoen mensen van elektriciteit kunt voorzien." Meer informatie www.energiefabriek.com