Ingezonden persbericht


Dichters van Het Laatste Oordeel

Matinee met negen dichters in Museum De Lakenhal te Leiden

Museum De Lakenhal nodigde tien Nederlandse dichters uit een gedicht te maken over het wereldberoemde drieluik Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden. Saskia de Jong, Frank Koenegracht, Gerrit Komrij, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, K.Schippers, Rob Schouten, Mustafa Stitou en Anne Vegter gingen hierop in. De gedichten worden gebundeld in een bibliofiele uitgave die gezet en gedrukt wordt in een oplage van 100 genummerde exemplaren. Deze uitgave wordt op zondag 31 oktober in het museum gepresenteerd.

Op deze middag dragen alle dichters - met uitzondering vvan de verhinderde Alfred Schaffer - hun gedicht voor, in nabijheid van het 16e-eeuwse schilderij. Onno Blom, initiatiefnemer, is gastheer van deze middag.

Er zijn vijftig toegangskaarten beschikbaar à ¤ 35,- per stuk. Toegang is inclusief optrredens, bibliofiele uitgave en entree museum. De middag begint om 14.00 uur.

De avond ervoor wordt de literaire vlam al aangewakkerd in de Stadsschouwburg van Leiden. Op deze zaterdag 30 oktober bezingen Huub van der Lubbe, Gerrit Komrij en Ilja Leonard Pfeijffer met duivels plezier wat wij al hadden moeten weten op de dag van onze geboorte: eerst Leiden zien en dan sterven. Een inktzwarte, melancholieke en spectaculaire theatervoorstelling met poëzie, proza en muziek. Speciaal voor en door de Leidse Schouwburg gemaakt: een dodelijk avondje uit. Opgezet door Onno Blom, geïnspireerd op het meesterwerk Van Lucas van Leyden: Het Laatste Oordeel.

Een dodelijk avondje uit
Zaterdag 30 oktober, aanvang 20.15 uur, Leidse Schouwburg Entree ¤ 18,50 / ¤ sp; 16,50 CJP www.stadspodia.nl Dichters van het Laatste Oordeel
Zondag 31 oktober, aanvang 14.00 uur, Museum De lakenhal ¤ 35,- inclusief optredens, bibliofiele uitgaave en entree museum. www.lakenhal.nl Kaartverkoop verloopt via www.stadspodia.nl

Afbeelding: detail Het Laatste Oordeel, Lucas van Leyden, Museum De Lakenhal