Gemeente Nieuwegein

donderdag, 21 oktober 2010

Zaterdag 30 oktober neemt de gemeente Nieuwegein deel aan de Nacht van de Nacht. Net als vorig jaar wordt de logoverlichting van het gemeentehuis en het Infocentrum Binnenstad gedoofd. Aanvullend doet de gemeente een schriftelijke oproep aan ondernemersverenigingen, winkeliersverenigingen en kerken met de vraag om mee te doen. Door deel te nemen aan deze actie ondersteunt de gemeente de landelijke oproep van de provinciale Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu om de nachtelijke lichthinder te verminderen en we in Nederland weer kunnen gaan genieten van écht donkere nachten.

Sluit aan bij een succesvol evenement

De gemeente roept burgers, ondernemers en andere organisaties op om ook de Nacht van de Nacht te ondersteunen. Dat kan heel simpel door in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober de verlichting van de bedrijfsruimte, de buitenreclame en buitenverlichting te doven. Dit biedt voordelen voor mens en dier en tegelijk besparen we energie. Ook een kritische blik op het verlichtingsplan is zinvol, omdat een aantal simpele ingrepen vaak al een groot effect bereiken.

IVN, vereniging voor natuur- en milieueducatie, afdeling Nieuwegein-IJsselstein en omstreken, doet ook weer mee met de Nacht van de Nacht. Zij organiseert een avond waar je bij goed weer kunt kijken naar de sterrenhemel en kunt luisteren naar het verhaal over licht en donker en naar de stilte en het nachtleven in Nieuw Wulven, Houten. Meer informatie bij Eveline Zijderveld, (030) 637 74 51.

Energiebesparing

De gemeente doet meer op het gebied van (openbaar) verlichtingsbeleid en energiebesparing. Dit najaar start de gemeente met de ontwikkeling van een beleidsplan openbare verlichting met aandacht voor o.a. lichthinder en energiebesparing. Zodat we in Nieuwegein onze straten en pleinen verlichten met lampen die zo energiezuinig mogelijk zijn en zo min mogelijk lichthinder geven, en die toch de veiligheid niet verminderen.

Als proef zijn in het najaar van 2009 langs het fietspad Galecopperlaan vanaf de Symphonielaan tot voorbij het Shell-pompstation negen lantaarnpalen uitgerust met zuinige groene LED-verlichting. Door de unieke groene kleur is het mogelijk met weinig licht veel zicht te creëren. Dat betekent ook minder lichtvervuiling en geen verstoring van de natuur. Deze verlichting wordt nu ook bij de Sportzaal Batau Noord toegepast. En de verlichting langs de Batauweg vanaf de Noordstedeweg tot de A.C. Verhoefweg wordt aangepast waarbij oude lampen van 150 watt worden vervangen door moderne lampen van 55 watt. Dit resulteert zonder kwaliteitsverlies in een besparing van circa 70.000 kWh op jaarbasis. Vanaf 2007 hebben we door aanpassing van de openbare verlichting al een jaarlijkse besparing weten te behalen van circa 130.000 kWh.

Meer informatie

Op de klimaatsite van de gemeente Nieuwegein vindt u meer detailinformatie over de klimaatprojecten.
Op website van Nacht van de Nacht kunnen ondernemers een checklist downloaden hoe zij op verlichting kunnen besparen.