Ingezonden persbericht


Persbericht - Hilversum, 22 oktober 2010

Het zijn jullie wetten, niet de onze!

101.TV docu: een exclusieve kijk in de krakerswereld

Geen huur betalen, niet jaren zoeken naar een te dure woning, lak aan de regels en het systeem, goedkoop eten en drinken, hoe relaxed is dat? 101.TV-presentator Steyn de Leeuwe pakte zijn camera en dook in de week voor het kraakverbod onder in de Amsterdamse krakersscene. Steyn wil er achter komen wat de wetswijziging betekent voor de beweging in het algemeen, maar ook wat dat teweeg brengt in het persoonlijke leven van krakers. Steyn maakt nieuwe vrienden en neemt voor het oog van de camera deel aan de laatste legale kraak van Nederland. Het zijn jullie wetten, niet de onze! is zaterdag 30 oktober om 22.00 uur te zien op 101.TV.

Steyn leefde een week samen met de aftellende krakers en maakte heel veel mee in een korte tijd. Er gaat veel meer schuil achter deze wereld dan hij ooit had gedacht. Steyn: 'Ik vond het heel bijzonder dat geld het alleronbelangrijkste is in deze cultuur. Iedereen doet alles gratis voor elkaar.' In de film nodigt hij politici Arie Slob (Christenunie, initiatiefnemer van de wet), Sebastiaan Capel (D66), Laurens Ivens (SP) en Frank van Dalen (VVD) uit om hun standpunt te verdedigen. Er ontstaat een verhitte discussie tussen voor en tegenstanders. Steyn bezoekt de bijzondere kraakpanden in Amsterdam en gaat er zelfs voor uit de kleren.

Sinds 1 oktober is kraken in Nederland verboden. Een deel van Nederland haalt opgelucht adem. Maar deze wending zal een opmerkelijke verandering met zich meebrengen. In de eerste plaats in de wereld van de krakers. Wat is die verandering precies? Wat gaat er gebeuren met de krakers? Met hun leven? Hun panden? In deze docu tellen de makers af naar een nieuw tijdperk... een tijdperk waarin kraken illegaal is in Nederland.

101.TV, het snelste 24-uurs kanaal, is te ontvangen via digitale televisie of op www.101.TV. Op de zender en via de website zijn niet alleen de programma's van BNN te bekijken, maar ook eigen producties zoals 101Barz, TrickMania, Gamer01 en Egotrip.

Meer informatie: persvoorlichting 101.TV
Nadya Sastrohardjo, tel: 035-6268949, e-mail: nadya@101.tv
Noot voor redacties