Ingezonden persbericht


Zaterdag 30 oktober in World's Untold Stories
Zij noemden hem "Dr. Dood"

Zijn collega's noemden hem "Dr. Dood". En zo zou de wereld hem later ook leren kennen. Maar het duurde drie decennia met een verbijsterend aantal fouten, rechtszaken, levenslange verminkingen en doden op verschillende plaatsen in de wereld, voordat het werkelijke verhaal van Dr. Jayant Patel aan het licht kwam.

In juni 2010 werd het voormalig hoofd Chirurgie van het Australische Bundaberg Base Hospital veroordeeld voor doodslag vanwege de dood van drie patiënten. Een vierde patiënt was 'zwaar lichamelijk letsel' toegebracht. Maar dit was slechts de top van de spreekwoordelijke ijsberg. Australische autoriteiten brachten Patel in verband met vele andere doden en beschuldigden hem van nalatigheid in procedures, onnodige operaties, verkeerde diagnoses en het uitvoeren van operaties waarvoor hij niet gekwalificeerd was. Het meest in het oog springende was echter de beschuldiging dat hij een lange geschiedenis van soortgelijke klachten over hem in de VS verborgen had gehouden. Hij had in de VS al eerder berispingen gekregen, en was reeds vervolgd en beschuldigd van het verminken en doden van patiënten, lang voordat hij in Australië aan het werk ging.

World's Untold Stories volgt Dr. Jayant Patel op zijn weg van de operatiekamer naar de Australische cel. Overal waar hij werkte hadden collega's hun twijfels, klaagden zijn medewerkers en stierven patiënten. En toch weerhield niemand hem ervan om naar Australië te verhuizen en nog meer slachtoffers te maken - totdat een vasthoudende verpleegster, een nieuwsgierige journalist en de decennia van beschuldigingen tot zijn ontmaskering leidden. CNN onderzoekt dit stuitende verhaal en vraagt zich af waarom Patel nooit tot stoppen is gedwongen en wat er moet gebeuren om te voorkomen dat een nieuwe "Dr. Death" opduikt in de toekomst.

World's Untold Stories

De serie "World's Untold Stories" brengt de kijker op plaatsen waar zelden een camera komt. Moedige filmmakers vertellen de verborgen verhalen over het lot van de zwakkeren in de maatschappij en mysterieuze zaken worden onthuld.

Een speciale website, www.cnn.com/wus , bevat wekelijks actuele programma informatie, video's en een blog bij de serie. Het programma duurt een half uur.

World's Untold Stories: They Called Him Dr. Death wordt uitgezonden op:

Zaterdag 30 oktober om 14.30 en 21.00 uur

Zondag 31 oktober om 12.00 uur en om 20.30 uur

Dinsdag 2 november om 12.30 uur en 17.30 uur


---

Noot voor de redactie (