Ingezonden persbericht


Persbericht van de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming en IVN

Aftrap pluisweek 'Uilen en Muizen CSI' 30 okt. Beekse Bergen

Van 30 oktober wordt de pluisweek 'Uilen en muizen CSI' georganiseerd. Kinderen pluizen braakballen en gaan als ware crime scene investigators op zoek naar welk dier 'slachtoffer' is geworden van de uilen. De landelijke aftrap is op 30 oktober op Safaripark Beekse Bergen.

()
Tijdens de pluisweek Uilen en Muizen CSI worden op verschillende plekken in het land door groepjes kinderen braakballen van uilen geplozen. De week wordt afgetrapt in Safaripark de Beekse Bergen waar kinderen gaan pluizen onder leiding van IVN gidsen uit Tilburg. Rond 14.00 uur vindt het pluizen plaats op de picknickplaats bij de roofvogelshow. Bij slecht weer wordt dat het Afrikadorp.

Maar het unieke van het project Uilen en Muizen CSI is dat voor het eerst het pluizen van braakballen mogelijk wordt, niet in groepsverband maar gewoon thuis in het gezin. Hoe zit dat? Het pluizen van een braakbal is voor kinderen (en volwassenen) een unieke ervaring die ze veel leert over hoe de natuur in elkaar zit. Traditioneel wordt het in grotere groepen gedaan bijvoorbeeld in de klas of op het bezoekerscentrum. Dat levert enthousiaste reacties op en het idee om ook voor individuen het braakballen pluizen mogelijk te gaan maken.

Initiatiefnemers, de Zoogdiervereniging, Vogelbescherming en IVN hebben daarvoor een 'doe-het-zelf-kit' ontwikkeld. Een pakketje met onder andere, een sticker en folder met tips, twee braakballen, pluismateriaal als een pincet, instructies en een zoekkaart waarop aan de hand van schedels en kaken de soort op te speuren is. Die zoekkaart is onderdeel van een speciale oplage van Wildzoekers Expres die in het pakketje meegaat.

Voor zover de voorraad strekt kunnen opa's en oma's, vaders en moeders op www.wildzoekers.nl de doe-het-zelf-kit vanaf de Pluisweek opvragen tegen betaling van 5 euro. Met het pakketje kunnen ze bijvoorbeeld op een regenachtige zaterdagmiddag aan de slag. Op de website kun je na het pluizen ook kijken hoe bijzonder de gevonden muis is. De kinderen die er geen genoeg van kunnen krijgen, kunnen digitaal verder pluizen door het on line spel Uilen en Muizen te spelen.

Gedachte achter het project dat gefinancierd is door het voormalige ministerie van LNV is om de interesse voor en kennis van de natuur op een unieke wijze bij mensen thuis te brengen. Naar aanleiding van de speurtocht van de braakballenbotten leren kinderen veel over voedselketens in de natuur.