Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 27-10-2010

AVRO KUNSTUUR ZATERDAG 30 OKTOBER MET WILBERT GIESKE EN NELLEKE VAN DER KROGT

Voor een wekelijkse portie beeldende kunst, design en architectuur is de kunstliefhebber bij de AVRO aan het juiste adres. Iedere zaterdagmiddag in AVRO KunstUur prachtige uitingen van artistieke kwaliteit. Nieuw in AVRO KunstUur is de 6-delige serie over de voorbereidingen van het DeLaMar Theater in Amsterdam. Zaterdag 30 oktober de volgende programma's:

Reservespelers
'Reservespelers' stelt kunst in Nederlandse depots centraal. Kunsthistoricus Jhim Lamoree bezoekt de depots van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Gemeentemuseum in Den Haag. Hij vraagt zich onder andere af welke schatten zich daar bevinden en welke rol deze werken binnen de eigen museale collectie spelen.

4 Art
Ann Demeester, directeur van Kunstcentrum De Appel, bezoekt de overzichtstentoonstelling van tweeling en kunstenaarsduo L.A. Raeven in het MMKA in Arnhem. De Limburgse zussen gebruiken zichzelf en de complexe relatie van eeneiige tweelingen als thema in hun werk. Hun obsessie voor het maakbare lichaam beelden zij uit in hun kunst.

One Minute
Studenten van de Nederlandse Kunstopleidingen maken een één minuut durende video over het begin van hun geschiedenis.

Museumgasten: Wilbert Gieske en Nelleke van der Krogt bij 'Dutch Utopia' in Singer Laren Amerikaanse schilders werkten graag rond 1900 in Nederland vanwege het Nederlandse landschap en ­tradities. Daarom heet de tentoonstelling in het Singer Laren 'Dutch Utopia'. Wilbert Gieske en Nelleke van der Krogt zien een spetterend schilderij van een bollenveld maar ook een schilderij dat bij Nelleke minder goed scoort.

Art XS
De 9-jarige Jasmijn en kunstcriticus Hans den Hartog Jager bezoeken de Kunstbroedplaats in De Rottige Meente; een Nederlands natuurreservaat op de grens van de provincies Friesland en Overijssel. Ze bekijken een werk van Tatiana Ferahian: 'Achilles hiel'.

De La Mar deel 2/6
'DeLaMar' gaat over de geschiedenis en heropening van het beroemde DeLaMar theater in Amsterdam. Dit geschenk van Joop en Janine van den Ende aan de stad Amsterdam past in de Amsterdamse traditie van het particulier initiatief. De heren Carré, Sarphati en Tuschinski gingen hen voor en zetten destijds niet zo maar een schuurtje neer, maar een gebouw van wereldklasse. In aflevering twee staan de theaters zelf in de schijnwerpers.

KunstUur, 30 oktober 2010 tussen 17.00 uur en 18.00 uur, wekelijks bij de AVRO op Nederland 2.

---