Ingezonden persbericht


'Paardensector moet verantwoordelijkheid nemen'

Hooge Mierde, zaterdag 30 oktober 2010 - De paardensector moet zelf meer verantwoordelijkheid Hippisch ondernemerscafé, vrijdag bij Academy Bartels in Hooge Mierde, mee naar huis namen. De vrijblijvendheid is voorbij, vindt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers.

De paardensector is de laatste jaren in opkomst en komt met 350.000 tot 400.000 paarden ook bij de overheid in beeld. "Al die paarden produceren heel wat ammoniak. Nederland moet onder het Europees ammoniakplafond blijven. De paardensector komt vanzelf in beeld." Hij raadt ondernemers aan bijvoorbeeld een eventueel verplichte boekhouding goed bij te houden. "Die boekhouding van voor de overheid een instrument zijn om een ammoniakplafond toe te wijzen. Geen boekhouding kan dan inhouden dat er geen paarden mogen worden gehouden."

Een ander punt dat Huijbers zorgen baart, is het ontbreken van een I&R. "Het nut van I&R ontkennen is een vorm zelfmoord. Vooral voor de paardensector, want er wordt nergens zoveel mee gesleept als met paarden", vertelde hij. "Bij het uitbreken van een zoönose worden harde maatregelen genomen. Dan is I&R noodzakelijk voor een goede aanpak.''

Top-dressuuramazone Imke Schellekens-Bartels merkt ook dat verantwoordelijkheid belangrijk is. "Als topsporter kom je soms negatief in de publiciteit. De paardensector wordt steeds meer een publiekssport. Iedereen kijkt mee, daar kun je niet om heen. Ook mensen die er geen verstand van hebben. Daarom is het goed dat we het welzijn hoog in het vaandel houden."

Voormalig springruiter Emile Hendrix, samen met zijn broer Paul Hendrix Hippisch Ondernemer van het jaar is eveneens voorstander van transparantie. Hun handelsstal werkt zoveel mogelijk met vaste klanten. "Bij de verkoop vertellen we ook de negatieve aspecten van een paard. Dat geeft vertrouwen en daardoor komen mensen terug."

Het Hippisch Ondernemerscafé is een jaarlijks terugkerend evenement en wordt georganiseerd door stichting Kempenpaard, FNRS en de ZLTO.


---

Noot voor redacties



Ingezonden persbericht