Nederlands fotomuseum


TENTOONSTELLING Het Kaddu Wasswa Archief Andrea Stultiens

15-09-2010

PERSBERICHT

Het Kaddu Wasswa Archief | Andrea Stultiens

Tentoonstelling 30 oktober 2010 t/m 2 januari 2011 in het Nederlands Fotomuseum

DRIE PAAR OGEN KIJKEN NAAR LEVEN IN OEGANDA
Fotograaf Andrea Stultiens vertelt met oude, gevonden en nieuwe foto's het levensverhaal van de 77-jarige Oegandese man Kaddu Wasswa. Bij toeval stuitte ze op zijn rijke archief, een zeldzaamheid in een land als Oeganda. Stultiens combineert in deze visuele biografie de privefoto's van Wasswa met die van zijn kleinzoon Arthut C. Kisitu en haar eigen foto's. Een uniek document over het leven in Oeganda, tijdens en na de koloniale tijd.

Rijkdom in woord en beeld

Fotografe Andrea Stultiens werkt aan een visuele biografie van Kaddu Wasswa, een Oegandese man die in 1933 werd geboren en zijn hele leven in Oeganda heeft gewoond. Kaddu Wasswa heeft een bijzondere rol gespeeld binnen zijn eigen leefgemeenschap, als leraar én als sociaal werker. Bijzonder aan de nu 77-jarige Kaddu Wasswa is ook dat hij de vele activiteiten die hij in zijn leven heeft ontplooid, altijd heeft gedocumenteerd, zowel in schrift (hij schreef romans, toneel en essays) als door het maken en verzamelen van foto's. Kaddu Wasswa's persoonlijke geschiedenis kan daarbij worden gelezen als een alternatieve geschiedschrijving van zijn vaderland, dat in 2012 zijn vijftigjarige onafhankelijkheid van de Britse kolonisator viert.

Drie paar ogen

Andrea Stultiens leerde Kaddu Wasswa in 2008 kennen via zijn kleinzoon (en fotograaf) Arthur C. Kisitu. Zij besloot om samen met Kaddu Wasswa en de kleinzoon een visuele biografie te maken op basis van het rijke archief van de hoofdpersoon. Stultiens reageert daarbij in haar eigen materiaal op wat ze aantrof in het archief, een manier van werken die zij dat in eerdere projecten heeft laten zien. Stultiens vertelt in het Kaddu Wasswa Archief het verhaal van Kaddu Wasswa zonder zichzelf als auteur te verbergen.

Boek

Bij Post Editions zal in het najaar onder dezelfde titel een boek van het project verschijnen. Prijs ¤ 32,50