Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Rozendaal, 19 oktober 2010

Opening dertigste Klompenpad: Tuylermarkerpad in Terwolde

Op zaterdag 30 oktober vindt in Terwolde de feestelijke opening plaats van het dertigste Klompenpad: het Tuylermarkerpad. Burgemeester Jos Penninx en wethouder Jan van Muyden van de gemeente Voorst openen het 11 kilometer-lange wandelpad, die langs boerenerven, over schouwpaden en historische wegen in het buitengebied van Terwolde gaat. De opening vindt plaats om 10.00 uur in café restaurant Dorpszicht, Dorpsstraat 59 in Terwolde. Van daaruit wordt een wandeling gemaakt naar de start van de route bij de Cosmas en Damianus-kerk voor de onthulling van het informatiepaneel. Circus Klomp zorgt voor een vrolijk spektakel voor jong en oud. Iedereen is van harte welkom. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Na de opening kan men nog de gehele dag het nieuwe Klompenpad lopen. Café restaurant Dorpszicht biedt een speciaal Klompenpadmenu met streekproducten aan. Het Tuylermarkerpad is ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Voorst in samenwerking met diverse particuliere grondeigenaren, enthousiaste vrijwilligers uit Terwolde, Vereniging Dorpsbelangen Terwolde en Waterschap Veluwe. De route is ontwikkeld als onderdeel van het pilotproject Terwoldse Bandijk, dat gericht is op behoud van cultuurhistorie en plattelandsvernieuwing. Ontwikkeling van projecten geschiedt in onderlinge samenwerking tussen provincie, gemeente en Landschapsbeheer Gelderland.

Klompenpaden worden ontwikkeld door Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincie Utrecht en Gelderland. Samen met de streek ontwikkelen ze routes waar historische paadjes in ere worden hersteld en boerenland wordt opengesteld. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij lokale initiatieven als landwinkels, horeca en kamperen bij de boer. Doordat bewoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad wordt is het niet moeilijk om mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Het Tuylermarkerpad is het dertigste Klompenpad en het tweede in de gemeente Voorst. Het nieuwe Klompenpad maakt deel uit van een landelijk routenetwerk van Klompenpaden.

De brochure van Tuylermarkerpad is te koop bij de VVV's in de omgeving. De route is in beide richtingen gemarkeerd met blauwe klompjes. Alle Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Meer informatie over de Klompenpaden is te vinden op www.landschapsbeheergelderland.nl en www.klompenpaden.nl.

Het Tuylermarkerpad is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de provincie Gelderland, de gemeente Voorst en de Nationale Postcode Loterij.