Gemeente De Marne


Kom sterren kijken tijdens Nacht van de Nacht

Op zaterdag 30 oktober 2010 wordt voor de zesde keer "de Nacht van de Nacht" gehouden, een evenement dat over de afgelopen jaren in heel Nederland ruim 18 duizend bezoekers trok. "De Nacht van de Nacht" is een initiatief van de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties en is bedoeld om Nederland weer donkerder en mooier te maken en tegelijk iets aan het klimaatprobleem te doen. De gemeenten Winsum en De Marne doen dit jaar weer mee, samen met het Platform Samen Duurzaam. Zij doven op verschillende plekken het licht en stimuleren inwoners en het bedrijfsleven dit ook dit doen.

Duisternis niet vanzelfsprekend

Veel mensen stellen nachtelijke duisternis op prijs. Toch blijkt deze duisternis niet meer zo vanzelfsprekend. Nederland is de laatste jaren zelfs uitgegroeid tot één van de meest lichtvervuilde gebieden ter wereld. Gelukkig is de provincie Groningen nog relatief donker, maar ook hier is er steeds meer onnodige lichthinder. Lichtvervuiling ontstaat door overmatig gebruik van kunstlicht zoals openbare verlichting, sportveldverlichting, sierverlichting, skybeamers, reclameverlichting en kassen. Hierdoor kunnen mensen en dieren verschillende problemen ervaren, is er energieverspilling, ontregeling van de natuur en een slecht zichtbare sterrenhemel.

Oproep aan bedrijven en inwoners

De gemeente Winsum en De Marne roepen het bedrijfsleven en inwoners van Winsum en De Marne op om de Nacht van de Nacht te ondersteunen. Hen wordt gevraagd op de bewuste zaterdagavond vanaf 19.00 uur het licht van gebouwen of objecten,
buiten en/of binnen zoveel mogelijk uit te laten. In het kader van de veiligheid luidt het advies noodverlichting wel aan te laten.

Avond over duisternis

Op de avond van 30 oktober om 20.00 uur organiseren de betrokken partijen samen een leuke, informatieve avond in "De Oude Smidse" in Westernieland, in de gemeente De Marne. Tijdens deze avond zal Sander Berkepas van de Milieufederatie iets vertellen over het belang van duisternis en het project 'Sterren tellen', met de mogelijkheid om daar ook mee aan de slag te gaan. Theo Buijs van de Vlinderstichting vertelt iets over nachtvlinders. Bij helder weer zal de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond sterrenkijkers opstellen voor publiek. Men kan
dan kijken naar de sterrenbeelden en naar de planeet Jupiter met zijn vier manen en verschillende interessante nevelachtige objecten tussen de sterren. Ook wordt een aantal filmpjes vertoond. Inloop met een kopje koffie vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.

Adres: De Oudse Smidse: Dirk Wierengastraat 36 in Westernieland.

Leens/Winsum, 20 oktober 2010.