Ingezonden persbericht


Zaandam, 22 oktober 2010

Nu al 33 duistere activiteiten in Noord-Holland tijdens de Nacht van de Nacht

Beleef donker Nederland

Zaterdag 30 oktober viert Nederland de zesde Nacht van de Nacht. Jong en oud kan meedoen aan een van de vele activiteiten verspreid door heel Noord-Holland: een rondleiding op een fort bij kaarslicht, vleermuizen spotten vanuit een eendenkooi of een 'heksentocht door het heelal'.

Met de Nacht van de Nacht vragen De Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aandacht voor de schoonheid en het belang van donkere nachten. Honderden gemeenten en bedrijven doven die nacht hun verlichting. In Noord-Holland alleen al doen tientallen gemeenten mee. Zo dooft Heerhugowaard alle openbare verlichting in de wijk Butterhuizen en doet Waterland de aanschijnverlichting uit van kerken en torens. Steeds meer bedrijven en gemeenten, waaronder Deloitte en de gemeenten Texel en Zaanstad, nemen structurele maatregelen om onnodige en hinderlijke verlichting tegen te gaan. Texel dimt en dooft tijdens de Nacht van de Nacht de verlichting van een grote parkeerplaats en houdt deze verlichtingswijze vanaf de Nacht structureel aan. Zaanstad plaatst dimbare verlichting langs de provinciale weg.

Om de Nacht van de Nacht te vieren worden in alle provincies nachtelijke activiteiten georganiseerd. In Noord-Holland staan er nu al 33 gepland. Wat dacht u van een blindenparcours afgaan in het stikdonker, een rondleiding bij kaarslicht krijgen in een fort, een verhaal horen over 'het nachtelijke in onszelf' in de VertelTuin, vleermuizen spotten met een 'batdetector' vanuit een eendenkooi, lichtmeten vanuit een stille boot of een 'heksentocht door het heelal' met lampions en marshmallows? De lastige keuze voor een van de activiteiten kunt u maken via de site www.nachtvandenacht.nl.

Sterrentelling: hoe donker is het bij jou in de buurt?

Speciaal voor het jaar 2010 hebben de Provinciale Milieufederaties en Stichting Natuur & Milieu ook nog de Nacht van de Nacht Sterrentelling ontwikkeld. Tot 10 november kan iedereen in heel Nederland hieraan meedoen. Kijk tijdens een heldere nacht naar de sterrenhemel bij u in de buurt en help mee te onderzoeken hoe donker het nog is in Nederland. Meedoen is eenvoudig. Kijk voor tips, instructies en het invulformulier op www.nachtvandenacht.nl. De uitkomsten van de sterrentelling worden gebruikt om bij overheden en bedrijven aandacht te vragen voor maatregelen om onnodige verlichting tegen te gaan.




Ingezonden persbericht