Nederlands fotomuseum


30-10-2010

Op zaterdag 30 oktober opent het Nederlands Fotomuseum de tentoonstelling Het Kaddu Wasswa Archief van Andrea Stultiens. Voorafgaand aan de opening gaan Kaddu Wasswa - speciaal overgekomen uit Oeganda - en Andrea Stultiens zelf met u in gesprek over het nut en de noodzaak van het documenteren van je leven.

candrea_stultiens_kaddu_cover_front_pers.jpg
Andrea Stultiens © | Kaddu Wasswa

Voorafgaand aan de officiële opening zal er om 15 uur een Engelstalig debat plaatsvinden over het nut en de noodzaak om je leven te documenteren. Heb je er later plezier van of slaat slechts de weemoed toe? Hoe is de huidige populariteit van biografieën te verklaren? Kaddu Wasswa, Andrea Stultiens en Monica Soeting - hoofdredactrice Biografie Bulletin en co-auteur van Hoe schrijf ik een biografie? - gaan met elkaar én u in gesprek over dit onderwerp.

Om 16 uur zal vervolgens de tentoonstelling officieel worden geopend door journaliste Marcia Luyten en wordt het boek bij de tentoonstelling, uitgegeven door Post Editions, gepresenteerd. Wilt u het debat bijwonen? Stuur dan voor 28 oktober een email naar pers@nederlandsfotomuseum.nl o.v.v. opening Kaddu Wasswa Archief

30-10-2010 - 2-01-2011
Fotograaf Andrea Stultiens vertelt met oude, gevonden en nieuwe foto's het levensverhaal van de 77-jarige Oegandese man Kaddu Wasswa. Wasswa's persoonlijke geschiedenis kan worden gezien als de alternatieve geschiedschrijving van zijn vaderland, dat in 2012 zijn vijftig jarige onafhankelijkheid viert.

Rijkdom in woord en beeld
Fotografe Andrea Stultiens werkt aan een visuele biografie van Kaddu Wasswa, een Oegandese man die in 1933 werd geboren en zijn hele leven in Oeganda heeft gewoond. Kaddu Wasswa heeft een bijzondere rol gespeeld binnen zijn eigen leefgemeenschap, als leraar én als sociaal werker. Bijzonder aan de nu 77-jarige Kaddu Wasswa is ook dat hij de vele activiteiten die hij in zijn leven heeft ontplooid, altijd heeft gedocumenteerd, zowel in schrift (hij schreef romans, toneel en essays) als door het maken en verzamelen van foto's. Kaddu Wasswa's persoonlijke geschiedenis kan daarbij worden gelezen als een alternatieve geschiedschrijving van zijn vaderland, dat in 2012 zijn vijftigjarige onafhankelijkheid van de Britse kolonisator viert.

Drie paar ogen
Andrea Stultiens leerde Kaddu Wasswa in 2008 kennen via zijn kleinzoon (en fotograaf) Arthur C. Kisitu. Zij besloot om samen met Kaddu Wasswa en de kleinzoon een visuele biografie te maken op basis van het rijke archief van de hoofdpersoon. Stultiens wilde daarbij haar eigen fotografie combineren met haar interesse in privéfoto's van anderen, zoals zij dat in eerdere projecten heeft laten zien. Stultiens vertelt in het Kaddu Wasswa Archief het verhaal van Kaddu Wasswa zonder zichzelf als auteur te verbergen.

Boek
Bij Post Editions zal in het najaar onder dezelfde titel een boek van het project verschijnen.