Gemeente Beverwijk


Op diverse locaties gaat het licht uit

Op zaterdag 30 oktober viert Nederland de zesde Nacht van de Nacht. Gemeentes in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland staan daar uitgebreid bij stil door op allerlei plaatsen de lichten te doven. Daarnaast is er een groot scala aan nachtactiviteiten voor jong en oud. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting.

Concrete acties gemeentelijke organisaties
Diverse gemeenten doven in de nacht van 30 oktober de lichten van gemeentehuizen, kerktorens en openbare gebouwen. Tevens roepen zij ondernemers op om, waar mogelijk, de lichten te doven. Daarmee onderschrijven ze de doelstellingen van de Nacht van de Nacht. In deze regio gaat in ieder geval de verlichting van de volgende gebouwen uit:
- Beverwijk: Agatha kerk en de Wijkertoren uit
- Heemskerk: Hervormde kerk en de Laurentius kerk
- Uitgeest: Nederlands Hervormde Kerk

- Velsen: kerk in Oud Velsen

- Heemstede: het stadhuis

- Zandvoort: Hervormde kerk, de watertoren en het gemeentehuis.

Corus
Ook Corus staat stil bij de Nacht van de Nacht. Om de gedachte achter dit initiatief te onderstrepen gaat deze nacht de verlichting van het Dudokhuis uit. Op de website www.milieudienst-ijmond.nl kunnen ondernemers terecht voor tips om in de toekomst zuiniger om te gaan met nachtverlichting.

Ondernemers
Tegelijkertijd met de Nacht van de Nacht, werkt de Milieudienst IJmond ook aan het project 'Kantoren, zorginstellingen en openbare gebouwen'. Hoofddoel is gebouwbeheerders van deze gebouwen te stimuleren, waar mogelijk, energiebesparingsmaatregelen te nemen. Via energiescans wordt achterhaald waar nog besparingspotentieel is.

Openbare verlichting
GroenLinks Beverwijk stelt dat de openbare verlichting in Beverwijk en Wijk aan Zee voor een groot deel uit kan 's nachts. Hiertoe stelde de partij een initiatief-voorstel op. Deze is door de raadscommissie van Beverwijk positief ontvangen. Om extra aandacht aan dit onderwerp te geven zullen wethouder Frank Frowijn en raadslid GroenLinks Greet Cudovan zaterdag om 18.45 uur samen symbolisch de verlichting doven van de Hervormde Kerk in Wijk aan Zee.

Activiteiten en excursies
Dat de Nacht van de Nacht meer is dan het doven van verlichting, bewijzen de acht centra voor natuur- en milieueducatie in de regio. Zij stelden met elkaar een zeer divers programma van (kinder)activiteiten en excursies op. Een overzicht van de activiteiten is tevens terug te vinden op www.milieudienst-ijmond.nl.

Verrassingstocht
In Wijk aan Zee vindt op 30 oktober van 19.00 tot 21.30 uur een verrassingstocht plaats. Iedereen kan op eigen gelegenheid tussen deze tijden de tocht lopen. Op de route van ongeveer 2,5 kilometer zal er van alles te zien en te beleven zijn. De tocht start bij de duiningang Meeuwenweg in Wijk aan Zee op de parkeerplaats. Kinderen mogen een lampion of zaklamp meenemen. Deelname aan de tocht is gratis.

Meer informatie op: www.milieudienst-ijmond.nl

Beverwijk, 25 oktober 2010