Ingezonden persbericht


Persbericht

Udenhout, oktober 2010

Controle verlichting van ruim 60.000 fietsen in Brabant

Brabant zet zich in voor goede fietsverlichting

Zorg dat je licht het doet! Want in bijna alle Brabantse gemeenten worden tijdens de donkere dagen in totaal ruim 60.000 fietsen gecontroleerd op fietsverlichting, door honderden vrijwilligers van Scholen en Veilig Verkeer Nederland. Door het voeren van fietsverlichting voorkom je niet alleen een boete, je bent veel veiliger! Uit ervaring weten we dat de actie groot effect heeft. Op de plaatsen waar de acties zijn geweest zie je dat de fietsers al veel meer opvallen, en daarmee worden mensenlevens gered!

Achtergrond
Dat er zoveel nadruk wordt gelegd op de fietsverlichtingscampagne heeft een paar redenen. Vrijwel iedere Nederlander heeft een fiets en gebruikt deze regelmatig. Voor kinderen en schoolgaande jeugd is fietsen, naast lopen, zelfs de belangrijkste manier om zich te verplaatsen. Omdat fietsers zich onbeschermd, en met een relatief groot snelheidsverschil, mengen met ander verkeer, worden zij tot de groep van kwetsbare verkeersdeelnemers gerekend. Jaarlijks verongelukken zo'n tweehonderd fietsers in het verkeer. Van de ziekenhuisgewonden onder alle verkeersdeelnemers vormen fietsers het grootste deel: tienduizend. Zo'n twintig procent van de fietsslachtoffers is het gevolg van een ongeval bij schemer of duisternis. Door het niet of onjuist voeren van verlichting bij schemer en duisternis zijn fietsers moeilijk waar te nemen voor automobilisten. Uit metingen blijkt dat ongeveer een derde van de fietsers geen of onvolledige verlichting voert.

Preventieve en publieksvriendelijke acties
Opvallen begint natuurlijk bij fietsverlichting die werkt! En ook daar doet Veilig Verkeer Nederland wat aan. De acties die Veilig Verkeer Nederland uitvoert zijn zeer divers, maar allemaal gericht op het vergroten van het aantal verlichte fietsen. Zo controleren zij op het Basis- en Voortgezet onderwijs, geven fietsverlichtingslessen, repareren fietsverlichting en promoten de Val op!-gedachte in winkel en uitgaanscentra, tijdens evenementen, bij stations en in fietsenstallingen. Vaak wordt geprobeerd als extra service ter plaatse een reparatie aan te bieden. Ook is er volop postermateriaal vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat en zijn er lespakketten en fietsvelichtingskoffers ter beschikking gesteld voor scholen. Tijdens de donkere periode zal bovendien de politie intensief controleren op het juiste gebruik van fietsverlichting. Geen voor en/of achterlicht kost je ¤ 35. Geen reflectie op de achterkant van je fiets, of op je trappers of wielen kost je ¤ 20!

Samenwerken
De kracht van de Val op!-actie heeft Veilig Verkeer Nederland te danken aan een goede samenwerking met partners, zoals de Fietsersbond, Politie, scholen en fietsenmakers, en is daarmee een goede mix van handhaving, communicatie en educatie. Bovendien hebben alle Brabantse gemeenten, in regioverband, financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het project. Maar vooral de samenwerking tussen de vrijwilligers van de lokale afdelingen van Veilig Verkeer Nederland maken de preventieve fietsverlichtingsactie tot een actie van groot formaat.

Extra stunts in Helmond
Op 30 oktober 's avonds vindt de kick-off plaats van de Brabantse fietsverlichtingsactie op het Havenplein in Helmond. Natuurlijk worden de fietsen uitvoerig gekeurd op deugdelijke fietsverlichting

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht