Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, donderdag 28 oktober 2010

Vlees
Tussen werkelijkheid en fantasie

Op zaterdag 30 oktober vindt een bijzondere 'vleesperformance' plaats rond de film Vlees. Acteurs spelen een van de meest bizarre scènes uit de film na in hartje Amsterdam. Filmmakers Maartje Seyferth en Victor Nieuwenhuijs verkenden in eerdere films de donkere kanten van de liefde. In hun nieuwste productie Vlees, uitgebracht door EYE Film Instituut Nederland, bekoopt een slager zijn erotische verlangens met de dood - althans zo lijkt het. De hoofdrollen zijn voor vooraanstaand theateracteur Titus Muizelaar en de pas ontdekte Nellie Benner. Zaterdag 30 oktober 12.00-14.00, PR-actie, centrum Amsterdam Vanaf 4 november is Vlees te zien in Smart Cinema (Amsterdam) en Filmtheater 't Hoogt (Utrecht), daarna in andere filmtheaters in het land. Ook te zien tijdens het Noordelijk Filmfestival (10 t/m 14 november in Leeuwarden). In Smart worden ook de andere films van Seyfert en Nieuwenhuis vertoond, in samenwerking met Rated X - Amsterdam Alternative Erotica Film Festival, www.ratedx.nl

Over de film
Wanneer een slager na een amoureuze nacht met zijn winkelmeisje dood wordt aangetroffen tussen de hangende kadavers in zijn slagerij, moet een inspecteur (dubbelrol van Titus Muizelaar) de zaak onderzoeken. Gaandeweg het onderzoek identificeert de inspecteur zich meer en meer met de slager en speelt het aantrekkelijke winkelmeisje (Nellie Benner) een steeds grotere rol in zijn leven. Vlees, naakt en expliciete taal zijn terugkerende thema's in deze absurdistische en bij vlagen film noir-achtige lowbudgetproductie. Door middel van vertraging, snelle montage en personages die eigenhandig een digitale camera ter hand nemen, groeit de verwarring over wat echt is en wat fantasie.

In Vlees brengen Seyfert en Nieuwenhuis de jonge actrice Nellie Benner - Crepuscule was haar speelfilmdebuut - samen met gelauwerde acteurs als Titus Muizelaar en Hugo Metsers. De film, die wel 'een soort David Lynch in de polder' is genoemd, is sinds zijn wereldpremière op het IFFR, eerder dit jaar, al op vijftien buitenlandse festivals uitgenodigd. Vlees is onlangs op het Gotham International Film Festival in New York onderscheiden met de Award for Best Cinematography.

Over de regisseurs
Maartje Seyferth (Amsterdam, 1945) en Victor Nieuwenhuijs (Amsterdam, 1944) maken vanaf het midden van de jaren tachtig samen films, waaronder een vaak geprezen documentair portret van de schilder Armando. In de speelfilms Venus in Furs (1995), Lulu (2005) en Crepuscule (2009) verkende het duo de donkere kanten van de liefde, geïnspireerd door illustere schrijvers als Leopold von Sacher Masoch en Frank Wedekind. Nieuwenhuijs studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en genoot zijn opleiding als beeldend kunstenaar onder meer aan de Ateliers '63 (Haarlem). Vanaf 1984 is hij met Maartje Seyferth actief als filmmaker in de productiemaatschappij Moskito Film. Seyferth volgde opleidingen aan de theaterscholen van Antwerpen en Amsterdam, de Rietveld Academie en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (regieopleiding). De films van Seyferth en Nieuwenhuijs zijn opgenomen in de collectie van EYE Film Instituut Nederland.

Vlees
Maartje Seyferth & Victor Nieuwenhuijs (Nederland 2010) Nederlands gesproken, 85', kleur

---

Noot voor de redactie /