EDL demonstratie afgang, anti-fascisten tevreden over tegenprotesten


Antifa!-Amsterdam spreekt haar steun en waardering uit aan iedereen die vandaag de straat op is gegaan tegen racisme en vreemdelingenhaat

AMSTERDAM, 20101030 -- Antifa!-Amsterdam is positief over het verloop van de demonstraties en acties vandaag in Amsterdam. Op veel verschillende manieren werd vandaag kristalhelder dat men niet zit te wachten op het soort fascistoïde straat-activisme zoals de extreem rechtse English Defence League hoopt te exporteren naar het vaste land van Europa.

De demonstratie van de EDL/DDL bleek een regelrechte afgang, hoogstens 50 demonstranten namen uiteindelijk de moeite om hun steun te betogen aan Wilders. Dit terwijl de organisatie, zelfs na de verplaatsing naar een tochtig bedrijventerrein, van de week nog zei tot 1000 aanhangers te verwachten.
Uiteindelijk moet de magere opkomst met name die van de kant van de Dutch Defence League - slechts enkele van de demonstranten waren nederlands - en het felle verzet waarmee ze geconfronteerd werden een teken aan de wand zijn over de toekomstperspectieven van hun oversteek van het kanaal.

Dit terwijl er tegelijkertijd een breed scala van honderden verschillende mensen en tientallen groepen verspreid over de stad hun afkeuring en woede uitte over de komst van het racistisch tuig naar de hoofdstad.
Antifa!-Amsterdam spreekt haar steun en waardering uit aan iedereen die vandaag de straat op is gegaan tegen racisme en vreemdelingenhaat. Van de honderden demonstranten die betoogden bij de dokwerker, de tientallen activisten die zich verspreidden over de stad om te voorkomen dat de EDL zich zou roeren in het centrum tot de vele mensen die besloten de noodbevelen van de burgemeester naast zich neer te leggen en directe actie probeerden te voeren in het westelijk havengebied.
Ook de zeer grote verscheidenheid van mensen die vandaag in verzet zijn gekomen is een duidelijk signaal; van jonge migranten tot ervaren activisten, van voetballiefhebbers tot maatschappelijke organisaties.
Met name de aanwezigheid van joodse individuen en de hervormingsgezinde beweging in Iran voor wie de EDL pretendeert te spreken en grote opkomst van voetbalsupporters die de EDL als hun natuurlijke achterban beschouwt, maken duidelijk dat mensen zich geen rad voor de ogen laten draaien over wat voor vlees ze in de kuip hebben.

Samengevat beschouwt Antifa!-Amsterdam de dag als overwegend zeer succesvol en roept iedereen op om in het verweer te blijven komen tegen discriminatie, haat, angst en extreem-rechts geweld.





Antifa! Amsterdam