Heerlen, 16 oktober 2010.

PERSBERICHT

Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland houden fietsverlichtingsactie.

Gratis reparatie van defecte fietsverlichting,

In het kader van de landelijke campagne Vriendelijkverkeer.nl houdt de Fietsersbond afdeling Parkstad Limburg, in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, in Heerlen op 30 oktober a.s. een fietsverlichtingsactie. Leden van de bond en van VVN doen gratis (kleine) reparaties van de fietsverlichting van fietsers. Daarnaast geven zij voorlichting over verschillende soorten verlichting en handige reparatietips. De fietsverlichtingsactie vindt plaats op het Pancratiusplein, vlakbij het beeld de "Lachende Ezel".

Doel van de actie is de lampjes van fietsers brandend te krijgen en te houden.
"Verlicht fietsen is prettig voor jezelf omdat anderen dan beter rekening met je kunnen houden.
Daarom voeren we ook de campagne Vriendelijkverkeer.nl," aldus de Fietsersbond.
De Fietsersbond weet als geen ander dat er veel slechte verlichting op de markt is en dat verlichting snel stuk gaat. De bond test regelmatig allerlei soorten koplampen, achterlichten, dynamo's en losse lampjes. Uitgebreide informatie hierover staat op (www.fietsersbond.nl/verlichting).

Tijdens de fietsverlichtingsactie krijgen fietsers een folder van de Fietsersbond met handige reparatietips en informatie over "groot en klein" licht. Tip nummer één is: monteer batterijverlichting als achterlicht. Het grote voordeel daarvan is dat er dan geen draadjes lopen van het achterlicht naar de dynamo. Juist die draadjes gaan vaak kapot. Ledverlichting (die op batterijen werkt) wordt daarom steeds populairder.

Ervaren mensen van beide organisaties zullen eenvoudige reparaties aan defecte of slecht werkende fietsverlichting uitvoeren. Denk daarbij aan het vervangen van kapotte voor- en/of achterlampjes, het opsporen van mankementen zoals slecht of geen aardcontact, maar ook het vervangen van kabels als er een breuk in zit. Als je zelf een nieuwe lamp gaat kopen, zetten wij 'm op je fiets.
De Fietsersbond en VVN lopen hiermee vooruit op de aangekondigde handhavingsacties van de politie. "Wij weten dat fietsverlichting belangrijk is, maar weten uit ervaring ook dat het vaak knap lastig is om je licht brandend te houden. Met deze actie willen we fietsers daarbij helpen. Met reparatie en reparatietips, maar ook met voorlichting over bijvoorbeeld batterijverlichting, die veel minder snel kapot gaat", aldus Will Zeedzen van de Fietsersbond in Parkstad.

De Fietsersbond is de grootste belangenvereniging van fietsers in Nederland met meer dan 35.000 leden. De eerste 4 mensen die bij de verlichtingsactie lid worden van de Fietsersbond, krijgen een gratis achterlicht en koplamp cadeau. Bij zeer slecht weer, dus wanneer het echt geen weer is om te fietsen, (harde wind, regen, erg koud) vindt de actie niet plaats.

Blz. 2.