Polen na golden goal op 9e plek IKF EK Korfbal 2010

Rotterdam, 30 oktober 2010 Vandaag vond de spannende strijd plaats tussen de landen 9 t/m 16. In het Topsportcentrum Rotterdam wist Polen van Hongarije te winnen en is hierdoor op de 9 plek geëindigd. Een overzicht van de eindstand t/m 30 oktober 2010: 9. Polen 10. Hongarije 11. Wales 12. Ierland 13. Slowakije 14. Servië 15. Schotland 16. Turkije

Plaats 9/10 Polen - Hongarije

19-20 (GG)

In de finale om de 9 en 10 plaats op dit toernooi duurde het maar liefst zes minuten voor de eerste goal viel. Hongarije opende de score met twee goals van Katalin Esek. Maciej Zak van Polen had direct een antwoord klaar. In het verdere verloop van de eerste helft waren doelpunten schaars. Zelfs Andres Nagy bleef ver onder haar gemiddelde met maar twee goals in de eerste helft. Vlak voor het rustsignaal nam Hongarije toch een voorsprong van drie doelpunten en leek Polen moeite te hebben om aan te haken. De tweede helft bleek de wedstrijd zich te ontwikkelen tot een echte thriller. Hongarije bleek wel constant aan de goede kant van de score, maar Polen gaf niet op. In de slotfase van het duel werd Polen beloond voor de hartstocht waarmee de ploeg op zoek ging naar de gelijkmaker. Resultaat een 19-19 gelijke stand. In de verlenging kregen beide ploegen de kans op de winst. Karolina Jozefaciuk besliste het duel, 19-20. Plaats 11/12 Wales ­ Ierland 11-10

In deze zwaarbevochten derby kenden de teams elkaar door en door, waardoor de wedstrijd moeilijk op gang kwam. Ook de Engelse scheidsrechter Paul Jeanes herkende veel gezichten van spelers uit de Engelse competitie en deed zijn werk desondanks goed. De teams waren beiden niet op schot, dus werd de wedstrijd goal voor goal beleefd en uitgevochten. Ierland had de kleinst mogelijke voorsprong met rust: 5-6 In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. De mannen waren duidelijk sterker dan de vrouwen en bepaalden het spel. Toch werd de wedstrijd op het eind beslist door goals aan vrouwenzijde. Op dit vlak won Wales de strijd, 3 goals tegen 1 van Ierland brachten de eindstand op 11-10.

Plaats 13/14 Slowakije ­ Servië 21-14

De wedstrijd tussen deze landen was op z'n tijd scherp en er lag nog wel eens iemand op de grond, maar op zichzelf was de wedstrijd niet buitengewoon spannend. Denisa Walova opende de score voor Slowakije, maar meteen na de 2-0 van Peter Busik kwam de wedstrijd even op slot te zitten. Het duurde tot en met de 11e minuut voor Sanja Todorovska Servië in de wedstrijd bracht met kort daarop haar tweede treffer, 2-2. Het tweede kwart was zo'n beetje het gedeelte waarin Matej Mendel met drie benutte strafworpen en een velddoelpunt het verschil maakte en de stand naar 8-4 uitbouwde, maar via twee goals, de laatste van de steeds zuiver doelende Jelena Jankovic bracht Servië kort voor rust de spanning terug.

De eerste minuten van de tweede helft waren weer voor Slowakije, dat de marge weer op vier terug bracht en die overeind hield gedurende het gehele derde kwart. Een Amerikaanse uitdrukking luidt "The last quater seperates the men from the boys' en wellicht was het dit verschijnsel dat de wedstrijd definitief in Slowaakse richting deed komen. Van 13-9 maakte men in tien minuten tijd 19-11 en daarna was het een kwestie van uitballen en -bollen tot de 21-14 eindstand, die Matej Mendel met zijn 7e en dus zijn laatste doelpunt van dit toernooi liet aantekenen. Plaats 15/16 Schotland ­ Turkije 16-12

Voor Turkije is het toernooi achter de rug. Een eerste ervaring op een breed opgezet internationaal toernooi, hoe is dat bevallen? Een kort interview met Selin Tutar, goed voor twee goals in de laatste wedstrijd tegen Schotland. "Wij zijn dan wel laatste geworden, maar wij hebben ongelooflijk veel plezier beleefd hieraan mee te kunnen doen en wij hebben er ook buitengewoon veel geleerd. ik ben er heel zeker van dat wij allemaal deze ervaring thuis omzetten in nog energiekere promotie van korfbal dan tot dusver. In Turkije wordt korfbal voornamelijk op de universiteiten gespeeld, inmiddels op dertien verschillende.

Ons team bestaat uit veertien sportstudenten en twee 'andersdenkenden'. Vooral via de sportstudenten kunnen we verder de sport uitbreiden en we maken daarbij met veel plezier gebruik van de kennis van bijvoorbeeld Daniel de Rudder. Alles bij elkaar zal deze ervaring een 100% stimulans voor nieuwe ontwikkelingen blijken te zijn"

Programma zondag 31 oktober, Sportpaleis Ahoy Rotterdam

Tijd Wedstrijd Plaats 7/8 9.00u Rusland ­ Portugal Plaats 5/6 11.00u Catalonië - Engeland Plaats 3/4 13.00u Duitsland ­ Tsjechië Finale 15.00u België ­ Nederland