Maastricht University

Doodstraf komt tot leven in Maastricht

Tweedaags wetenschappelijk congres over 'straffen'

De laatste doodstraf in Nederland (in vredestijd) werd voltrokken op 31 oktober 1860 op de Markt in Maastricht: Johannes Nathan werd op 27-jarige leeftijd opgehangen wegens de moord op zijn schoonmoeder. Nu, 150 jaar later, grijpt het Centrum van de Rechten van de Mens van de Maastrichtse rechtenfaculteit deze historische gebeurtenis aan om een congres te organiseren rondom het thema 'straffen'. Behalve veel interessante lezingen en workshops, maakt ook het naspelen van het proces tegen Johannes Nathan deel uit van het programma, met in de hoofdrollen onder meer de president van de rechtbank Maastricht en de hoofdofficier van Justitie van het parket Maastricht.

Het tweedaagse congres 'De doodstraf voorbij', op op 28 en 29 oktober 2010, gaat niet uitsluitend over de doodstraf. Het thema 'straffen' wordt breed belicht vanuit criminologisch, juridisch, medisch, rechtspsychologisch, economisch en sociaal wetenschappelijk oogpunt. Er zijn drie keynote speeches: prof. dr. David Garland (New York University) bespreekt de ontwikkeling rond de doodstraf in de westerse wereld, prof. dr. Chrisje Brants van de Universiteit Utrecht behandelt de tegenstelling dat Nederland één van de eerste Europese landen was die de doodstraf afschafte, maar het langste doorging met publiekelijk straffen op het schavot en prof. dr. Hans Boutellier (VU Amsterdam) gaat in op de betekenis van straf in de hedendaagse risicosamenleving.

Daarnaast biedt het congres een aantal interactieve workshops waarin deelnemers worden uitgenodigd te discussiëren over verschillende, aan het congresthema gerelateerde onderwerpen, zoals:
* Worden slachtoffers beter van zwaardere straffen?
* Ervaren vrouwen detentie anders dan mannen?
* Welke invloed heeft de doodstraf nog op onze Nederlandse rechtsorde?
* Waar ligt de grens tussen toelaatbare en strafbare seksuele contacten onder jongeren?
* Hoe regel je het toezicht op vrijheidsbeperkende maatregelen van gestrafte (zeden)delinquenten het beste?
* Wat maakt de doodstraf het meest inhumaan: de dood zelf of de weg er naartoe?
* Waaraan moet een kunstmatige levensvorm voldoen om strafrechtelijk tot de orde te kunnen worden geroepen?
* Is publieke ontevredenheid over rechtspraak een reden om leken meer inbreng te gunnen?
* Leiden zwaardere straffen tot een grotere tweedeling in de samenleving?
* Is de Nederlandse overheid voldoende transparant wat betreft overlijden in detentie?
* Welke alternatieven zijn er voor het straffen van kinderen jonger dan 12 jaar?

Voorafgaand en tijdens het congres worden er diverse culturele activiteiten georganiseerd waaronder een fototentoonstelling, twee films in filmhuis Lumière (op 18 en 25 oktober) en diverse lezingen. De eerste congresdag wordt bovendien afgesloten met een 'theatervoorstelling' in het Maastrichtse stadhuis waarin de rechtszaak tegen Johannes Nathan wordt 'nagespeeld' door vertegenwoordigers van de hedendaagse strafrechtspraktijk. De president van de rechtbank Maastricht (Ronald Philippart), de hoofdofficier van justitie van het parket Maastricht (Annemarie Penn-ter Strake), en UM-hoogleraar verdediging Jan Boksem (tevens advocaat bij het kantoor Anker & Anker) staan in deze voorstelling op donderdag 28 oktober om 16.00 uur in het Stadhuis in de hoofdrol.

Meer informatie is te vinden op www.maastrichtuniversity.nl/rechten.