Zuiderzeemuseum presenteert verwantschap van vormgevers

25/10/2010 15:45

Zuiderzeemuseum

De tentoonstelling EMMY+GIJS+ALDO brengt voor het eerst een selectie objecten samen van Emmy van Leersum, Gijs Bakker en Aldo Bakker, ouders en zoon die een bijzondere plaats innemen in de Nederlandse vormgeving. De presentatie is van 31 oktober 2010 tot en met 29 mei 2011 te bewonderen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Curator Jan Boelen stelde een tentoonstelling samen over deze veelzijdige ontwerpers van sieraden, gebruiksvoorwerpen en meubilair. De relatie tussen object en gebruiker staat in de presentatie van driedimensionale voorwerpen, beeld en geluid centraal.

Essentie

De verschillende objecten worden afgewisseld met informatie over het ontwerpproces en ontwerponderzoek. Hiermee laat Boelen de gemeenschappelijke attitude en onderliggende zoektocht naar essentie in het werk van de familie zien. Daarnaast is The Copper Collection van Aldo Bakker opgesteld. Deze serie is aangekocht door het Zuiderzeemuseum.

Boek

Het ontwerpproces en het onderzoek werpen veel licht op de eigenheid en samenhang tussen Emmy, Gijs en Aldo. Hun inspiratiebronnen, teksten, schetsen, interviews en citaten worden gebundeld in een publicatie, die focust op de persoonlijke relatie tussen vormgever en object. Bij de tekst hoort een autonoom beeldessay. Dit bevat niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal uit het archief van Emmy, dat in het Stedelijk Museum 's Hertogenbosch is samengebracht, en uit het archief en atelier van de Gijs en Aldo. De publicatie vormt een op zichzelf staand onderdeel dat parallel aan de tentoonstelling wordt gepresenteerd.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen richt zich op kunst, cultuur en erfgoed rondom het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. Door zijn activiteiten, aanpak en samenwerking heeft het museum een internationale uitstraling en publieksbereik.

Gemeenschappen, ambachten en water staan centraal. Het museum bestaat uit een openluchtcollectie in de vorm van een museumpark en een binnenmuseum met een grote hoeveelheid expositieruimtes voor vaste presentaties en tijdelijke tentoonstellingen. Het museum verzorgt daarnaast regelmatig presentaties in binnen- en buitenland. www.zuiderzeemuseum.nl

Over Emmy van Leersum (1930-1984)

Emmy Van Leersum, gold als één van Nederlands belangrijkste, moderne sieraadontwerpers. Ze begon op haar 28e aan de toenmalige opleiding edelsmeedkunst. In de korte periode van haar actieve kunstenaarschap bouwde ze een indrukwekkend en vernieuwend oeuvre op. In haar optiek is het sieraad geen decoratief toevoegsel maar een zelfstandig object met eigen zeggingskracht. Haar werk werd dan ook snel opgenomen in het circuit van de beeldende kunst.

In 1967 kreeg zij de kans om samen met Gijs Bakker en enkele andere jonge ontwerpers haar werk te tonen in het Stedelijk Museum (Amsterdam). Het trok internationaal de aandacht via talloze solo- en groepstentoonstellingen van Amerika tot Japan en werd opgenomen in belangrijke museale collecties.

Over Gijs Bakker (1942)

Gijs Bakker volgde een opleiding voor juwelen- en industrieel ontwerp aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Konstfack Skolen in Stockholm (Zweden). Hij werkt voor veel grote bedrijven als Polaroid, Artifort en Hema. In 1993 richt hij met Renny Ramakers Droog Design op. Hij is tot 2009 art director en beheert de keuzes van alle producten binnen dit Nederlandse collectief van designers.

Gijs Bakker geeft al meer dan veertig jaar les aan diverse scholen waaronder de TU in Delft. Tegenwoordig onderzoekt hij de relatie tussen ambacht en design in Nederland. Zijn werk maakt deel uit van museale en private collecties in de hele wereld.

Over Aldo Bakker (1971)

Aldo Bakker ontwerpt tentoonstellingsinrichtingen, meubels en kleinere producten. Hij werkt sinds 1994 vanuit zijn eigen studio en ontwikkeld producten in eigen beheer en in opdracht van particulieren. Zijn materiaalbehandeling is uitermate verfijnd, zijn vormgeving is minimaal maar gracieus. Alles staat ten dienst van het zo optimaal mogelijk functioneren van zijn producten. Sinds 2002 doceert Aldo Bakker aan de Design Academy Eindhoven.

Over Jan Boelen (1976)

Jan Boelen studeerde af als productontwerper aan de Media & Design Academie in Genk, België. Op dit moment is hij artistiek directeur bij kunstencentrum Z33 in Hasselt en mentor in het departement 'Man and Well being' (mens en welzijn) aan de Design Academy Eindhoven. Hij is voorzitter van het comité voor Architectuur en Design van de Vlaamse Gemeenschap. Jan Boelen stichtte Z33 in 2002. Hij is directeur en curator van de tentoonstellingsprojecten over hedendaagse kunst en design, en initieerde het Z-OUT project en Manifesta 9: Limburg.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,