Ingezonden persbericht


Persbericht

Het oor van Elsschot

Op 31 oktober 2010 viert de stad Antwerpen het einde van het literaire stadsfestival De Stad van Elsschot met het aan Elsschot gewijde slotconcert Het Oor van Elsschot. Een topensemble, speciaal voor deze gelegenheid gevormd door enkele huisvrienden van AMUZ, brengt Elsschots favoriete klassieke muziek.

Willem Elsschot was een man van woorden, maar ook van muziek: thuis weerklonk muziek uit grammofoonplaten en radio en werd er dagelijks piano gespeeld door zijn dochter Adèle. Buitenshuis laafde Elsschot zich aan de Concerten Oude Muziek van het Rubenshuis. Hij had er jarenlang een abonnement en was er een vaste gast.

Als erfgenaam van de concertreeks van het Rubenshuis nam AMUZ de uitdaging aan om een muzikale ode te brengen aan Elsschot en putte hiervoor uit het repertoire dat Elsschot het meest na aan het hart lag. Het resultaat is een mozaïek van meesterlijke barokwerken van componisten die Elsschot hoog achtte: Johann Sebastian Bach, Arcangelo Corelli, Luigi Boccherini, Alessandro en Domenico Scarlatti, Antonio Vivaldi en Georg Friedrich Händel. Topmuziek uitgevoerd door een topensemble dat speciaal voor deze gelegenheid wordt gevormd door enkele huisvrienden van AMUZ: Roel Dieltiens, Peter Van Heyghen, Jurgen De Bruyn, Makoto Akatsu, Madoka Nakamaru, Marian Minnen en Kris Verhelst.

Het concert Het Oor van Elsschot sluit het literaire stadsfestival De Stad van Elsschot af. Theater, muziek, film, clubavonden, literaire wandelingen en lezingen maakten er van eind mei tot eind oktober een prikkelend en afwisselend programma van. De overzichtstentoonstelling Dicht bij Elsschot in het Letterenhuis blijft geopend tot 31 december 2010.

Slotconcert Het oor van Elsschot
AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen
ZO 31/10/10, 15u00