Ingezonden persbericht


----

PERSBERICHT
Haarlem, 12 oktober 2010

Tussen 31 oktober en 19 december brengt Galerie 37 Spaarnestad de bijzondere interactieve installatie The Recollector, van kunstenaar Jasper de Beijer. The Recollector is de derde tentoonstelling in de serie Het Oogpunt waarbij een beeldend kunstenaar wordt uitgenodigd nieuw werk te maken naar aanleiding van het archief Spaarnestad Photo.

The Recollector is een 3D collage, gemaakt in de computer. De kunstenaar heeft de technologie van computerspellen gebruikt om een virtuele omgeving te creëren die het midden houdt tussen een museum, een theater en een fotoarchief. De bezoeker kan hier vrij in rond lopen zoals in een werkelijke ruimte. www.therecollector.net

Jasper de Beijer (Amsterdam, 1973) reconstrueert de koloniale geschiedenis met elementen van het fotoarchief en wekt deze tot leven in een nieuwe omgeving. Als archeoloog graaft De Beijer steeds dieper in het beeldmateriaal uit het archief van Spaarnestad Photo en legt verschillende lagen van ons collectief geheugen bloot. Als collectioneur legt hij een schaduwarchief aan en brengt daarin een associatieve ordening aan. Als regisseur leidt hij de bezoeker door de voorstelling, nadat hij deze nabootsing van de realiteit naar zijn hand heeft gezet. De Beijer toont een overzichtelijke, afgesloten ruimte waarin de bezoeker ronddoolt zonder grip te krijgen op de ruimte zelf.

Udongo
Op de begane grond toont Galerie 37 Spaarnestad de fotoserie Udongo (2009). Afrika. De beeldvorming over dit continent is zo sterk dat het zonder moeite een eigen leven kan leiden. De romantiek, de exotiek en ellende van dit continent zijn talloze malen vastgelegd in fotoreportages, antropologische fotoboeken en documentaires. Zonder de plek zelf te bezoeken kan vanuit deze beeldenschat een avontuurlijke reis worden gemaakt. Afrika's fotogenieke elementen worden al sinds de krantenartikelen van de 19e eeuwse ontdekkingsreizigers dankbaar gebruikt als decor voor de meest fantastische belevenissen en kleurrijke figuren. De zoektocht naar de werkelijkheid achter dit beeld voerde De Beijer naar Ghana en Benin, waarin de realiteit net zo banaal en bijzonder bleek te zijn als overal. Jaren later bezoekt hij Afrika weer, ditmaal vanuit de comfortabele zone van zijn atelier. Het verslag van de kunstenaar is een reis langs het collectief aan beelden, zonder naar antropologische of journalistiek inzicht op zoek te zijn. In zijn studio reconstrueerde hij op ware s chaal Afrikaanse savannes, oerwouden en duistere geldwisselkantoortjes, waarin een keur aan personages langstrekken. Zij figureren in een fotoserie over Afrika zoals we dat het beste kennen. Mensen die zo zijn als de Afrikaanse aarde, maar toch onaantastbaar blijven achter het glas van de fotolijst.

Op zondag 31 oktober om 16:00 wordt de tentoonstelling geopend door Petra Heck, curator/hoofd tentoonstellingen NIMk (Nederlands Instituut voor Mediakunst)




Ingezonden persbericht