Ingezonden persbericht



Persbericht,

Maastricht, woensdag 20 oktober 2010

Toneelgroep Maastricht en Lumière Cinema brengen ode aan Tsjechische toneelschrijver op speciale thema-dag

Op zondag 31 oktober organiseert Toneelgroep Maastricht in samenwerking met Lumière Cinema een speciale 'Petr Zelenka dag'.

Op één dag kunnen bezoekers in Maastricht een theatervoorstelling én een film van de Tsjechische toneelschrijver/cineast Petr Zelenka zien.

Petr Zelenka is één van de getalenteerde Tsjechische schrijvers/regisseurs die opereren in een snel veranderende postcommunistische wereld. Belangrijke kenmerken in zijn oeuvre zijn een obsessie voor menselijke afwijkingen en een grote sympathie voor antihelden.

Aanleiding voor deze 'Petr Zelenka dag' is de voorstelling Gevallen van alledaagse waanzin van Toneelgroep Maastricht, een regie van gastregisseur Domien Van Der Meiren. Toneelgroep Maastricht speelt deze surrealistische komedie van 20 oktober t/m 21 november in haar thuisbasis het Derlon Theater.

Het is voor het eerst dat er in Nederland een toneeltekst van Zelenka wordt gespeeld. Zelenka schreef en regisseerde dit stuk in 2001 in opdracht van het Dejvické Theater in Praag. In 2005 bewerkte hij zijn eigen toneeltekst tot scenario voor de film Wrong side up, waarmee hij op diverse festivals in de prijzen viel.

Programma zondag 31 oktober 2010

Om 14.30 uur speelt Gevallen van alledaagse waanzin van Toneelgroep Maastricht in het Derlon Theater, Plein 1992 nr 15, Maastricht

Om 19.30 uur is in Lumière Cinema, Bogaardenstraat 40, Maastricht een speciale vertoning van de film Knoflíkàri (Buttoners). Deze film uit 1997 betekende de internationale doorbraak van Zelenka. Knoflíkàri won een Tiger Award op het Rotterdams Filmfestival en werd daarna een publiekslieveling in de filmhuizen.

David Deprez, artistiek directeur van Lumiere Cinema, is een groot liefhebber van het oeuvre van Zelenka. Hij zal voorafgaand aan de vertoning van Knoflíkàri een korte inleiding verzorgen. Na afloop van de film gaat hij in gesprek met Domien Van Der Meiren over de betekenis van het werk van Zelenka en de verschillen en overeenkomsten tussen film en theater.

Bezoekers van Gevallen van alledaagse waanzin kunnen ¤1,50 korrting krijgen op hun bezoek aan deze eenmalige vertoning van Knoflíkàri en andersom.

Nadere informatie is te verkrijgen via

Toneelgroep Maastricht: Plein 1992 nr 15 kassa 043-3503050 www.toneelgroepmaastricht.nl

Lumiere Cinema : Bogaardenstraat 40 b kassa 043 321 40 80 www.lumiere.nl




Ingezonden persbericht