Ingezonden persbericht


Persbericht 21 oktober 2010

Een atelier voor haarzelf

Lezing op zondag 31 oktober in Teylers Museum

In de 19de eeuw schilderen steeds meer vrouwen professioneel. Zij krijgen meer dan ooit tevoren de vrijheid om hun talenten te ontplooien. Opleidingsmogelijkheden groeien, kunstenaarsverenigingen openen hun deuren voor hen, hun werk wordt geëxposeerd en verkocht en de pers besteedt aandacht aan hun schilderijen. Maar valt deze ontwikkeling ook af te lezen aan hun werkruimte? Hebben kunstenaressen in de 19de eeuw net als hun mannelijke collega's de beschikking over een professioneel atelier, of schilderen zij in een hoek van de huiskamer? Kunsthistorica Hanna Klarenbeek vertelt bezoekers op zondag 31 oktober alles over het vrouwelijke atelier in de 19de eeuw. De lezing begint om 13.00 uur. De toegang bedraagt 3 euro (excl.museumentree). Reserveren - via reserveringen@teylersmuseum.nl of 023 5160972 - is wenselijk.

De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Mythen van het atelier die nog t/m 9 januari 2011 te zien is in Haarlem. De tentoonstelling ontrafelt - naar aanleiding van nieuw wetenschappelijk onderzoek door het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie - hoe de verhalen rondom het schildersatelier tot stand zijn gekomen. Met schilderijen, aquarellen, schetsen, persoonlijke bezittingen en schildersgereedschappen onthult Teylers Museum de geheimen van befaamde 19de-eeuwse ateliers. Te zien zijn werken van Breitner, Scheffer, Oyens, Van Gogh en vele anderen.

Hanna Klarenbeek is werkzaam als onderzoeker en gastconservator bij het Van Gogh Museum/Museum Mesdag, het RKD en Paleis Het Loo waar zij onderzoek verricht naar de positie en ontwikkeling van kunstenaressen in Nederland in de 19de eeuw.

Publicatie, lezingen & symposium
De tentoonstelling wordt georganiseerd naar aanleiding van het verschijnen van de publicatie Mythen van het atelier. Werkplaats en schilderpraktijk van de negentiende-eeuwse Nederlandse kunstenaar van het RKD onder redactie van Mayken Jonkman en Eva Geudeker. Tijdens de tentoonstelling worden diverse publieksactiviteiten georganiseerd. Op 8 en 9 januari vindt een wetenschappelijk symposium plaats. De tentoonstelling reist na 9 januari 2011 door naar Museum Het Valkhof in Nijmegen. Daar is de tentoonstelling vanaf 4 februari 2011 te zien. Kijk voor meer informatie op: www.teylersmuseum.nl of www.mythenvanhetatelier.nl