Ingezonden persbericht


Amsterdam, 21 oktober 2010

Negen uur durend meesterwerk West of the Tracks te zien op station Amsterdam Centraal

West of the Tracks

Op zondag 31 oktober organiseren EYE Film Instituut Nederland en NS een gratis voorstelling van Wang Bings negen (!) uur durende epische reisdocumentaire West of the Tracks (2003) met inleiding door Gerwin Tamsma, programmeur van het International Film Festival Rotterdam, in de tentoonstellingsruimte op perron 2A van station Amsterdam Centraal. Met West of the Tracks sluiten EYE en NS de succesvolle expositie 'Zoomscape - Hoe de trein de bioscoop in reed' af. Programma zondag 31 oktober, 12.00-12.30 inleiding over Wang Bing en zijn films door Gerwin Tamsma, programmeur van het International Film Festival Rotterdam. 'Zoomscape - Hoe de trein de bioscoop in reed'. Gratis tentoonstelling over trein, film en waarneming, op perron 2A van station Amsterdam Centraal, meer dan 50 filmtitels en 27 uur treinfilms op vier grote schermen. Nog t/m 31 oktober, dagelijks van 9.00 tot 21.00.

De middag is onderdeel van 'Zoomscape', een samenwerking van EYE en NS. De tentoonstelling op perron 2A (in de voormalige balieruimte van NS Internationaal) toont de mooiste, spannendste, verrassendste en grappigste treinfilms van de laatste 115 jaar, van hilarische treinoverval tot surrealistische spookreis, van de eerste, door de gebroeders Lumière opgenomen stille film L'arrivée d'un train en gare de la Ciotat (1895) tot The Last Train Home (2009) van de Chinese filmer Lixin Fan. 'Zoomscape' is elke dag open van 9.00-21.00 en is gratis toegankelijk.

Zo. 31 oktober, vanaf 12.00 - West of the Tracks (2003) Marathonvoorstelling: in deze negen(!) uur durende epische reisdocumentaire toont de Chinese filmmaker Wang Bing (1967) het leven in het Tie Xi-district, het oudste en grootste industriegebied van China. Wang Bing leefde en filmde voor zijn drieluik twee jaar (1997-1999) tussen en met de arbeiders in een gedoemd industriegebied in Shenyang in Noordoost-China. De montage - Bing schoot meer dan driehonderd uur materiaal - kostte hem ongeveer even veel tijd. Het resultaat, West of the Tracks (Tie Xi Qu), werd recent gekozen tot één na beste Chinese film van deze eeuw, na Wong Kar-Wai's In the Mood for Love. Dat is verrassend voor een film die vanwege zijn lengte relatief weinig te zien is geweest sinds de première, bijna tien jaar geleden op het International Film Festival Rotterdam. West of the Tracks is dan ook een onomstreden meesterwerk: vanwege de meeslepend humane opstelling, vanwege de historisch-politieke vergezichten en zeker ook vanwege de filmische durf.

Wang Bing: 'Het onderwijs dat mijn generatie genoot had weinig met de werkelijkheid te maken. Maar toen we dertig werden, drong plotseling door dat we in een onwerkelijkheid leefden, dat de wereld waarin we leefden niet waar was, en dat de geschiedenis uit de schoolklas niet onze geschiedenis was. Dat was één ding. Het andere was dat mensen in China eigenlijk liever niet terug willen kijken. Maar volgens mij, als je niet terug kijkt naar je geschiedenis, kun je nooit zien waar je naar toe gaat. Mensen willen alleen vooruit denken, aan wat ze morgen willen. Ze maken daarmee gisteren irrelevant, en vandaag ook al heel snel. Die manier van denken vind ik op termijn problematisch. Een soort leven dat stil hangt in een vacuüm, een losgezongen illusie, zonder aarding. Als ik daar aan denk, voel ik me op een rare manier heel vervelend.' Om dat gevoel te bestrijden maakt Wang Bing zijn films.

'Zoomscape' komt tot stand in nauwe samenwerking met sponsor NS en past in de ambitie van NS om via ondersteuning van culturele activiteiten het station als poort naar de stad steeds aantrekkelijker te maken.

'Zoomscape' komt tot stand met dank aan MK2, NS, Rabobank, Shell, Rocket Cinema en Raw Materials.