Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Xantolo
Mexicaans dodenfeest in Museum Volkenkunde
Leiden, Zondag 31 oktober 2010

Museum Volkenkunde viert op zondag 31 oktober Xantolo, het Mexicaanse dodenfeest. In samenwerking met de Stichting Colores de México organiseert het museum een echte familiedag met theatervoorstellingen, live muziek, rondleidingen, kraampjes met Mexicaans handwerk en heerlijke hapjes en drankjes. In de centrale hal van het museum staat een Mexicaans dodenaltaar waarop bezoekers ook een eigen aandenken aan een dierbare overledene kunnen plaatsen. Kinderen kunnen traditioneel geschminkt worden en zelf iets knutselen dat ze op het altaar kunnen zetten. Kom en maak kennis met deze bijzondere Mexicaanse traditie.

Het woord Xantolo is in Mexico het Feest van de Doden, in het Spaans 'Día de los Muertos'. Het eeuwenoude ritueel heeft zich vermengd met het Christendom, dat de Spaanse missionarissen meebrachten. Xantolo is een verbastering van het Latijnse 'Sanctuorum' dat Allerheiligen betekent. Het feest wordt dan ook gevierd op de vooravond van 1 en 2 november, waarop de christelijke feestdagen Allerheiligen en Allerzielen vallen.

Het Dodenfeest is een eeuwenoude Mexicaanse traditie. Ieder jaar wordt het groots gevierd. Een vrolijk maar tegelijkertijd ook weemoedig feest, vol met humor en respect. Respect voor de dood, waarbij de dood niet wordt gevreesd maar als vriend wordt beschouwd. Volgens de Mexicanen komen alle overleden familieleden en vrienden weer terug naar de aarde in de nacht van 1 november. Op het altaar vinden zij eten en drinken om goed van de reis te kunnen bekomen en kracht op te doen voor het nieuwe jaar. Kaarsen, lichtjes, bloemen en wierook helpen de doden om de weg terug te vinden.

Programma

12.00 uur Inwijding van het dodenaltaar met muziek en uitleg

13.00 uur Opvoering theaterstuk 'Amor Eterno'. Kijken naar de dood met een lach en & 15.00 uur een traan.

12.00 -17.00 uur Uitleg over Mexicaans Dodenaltaar Kaarsjes maken voor overleden dierbaren
Schminken & kleuren
Mexicaanse hapjes en drankjes verkrijgbaar

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl openingstijden: di tm zo 10-17 uur.
Op woensdag is het hele museum GRATIS te bezoeken, inclusief tijdelijke tentoonstellingen. Op de overige dagen geldt een toeslag van ¤ 1,00 voor dee tijdelijke tentoonstellingen.



Ingezonden persbericht