Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 22 oktober 2010

Unieke lichtinstallatie in Domtoren op zondag 31 oktober

Onderdeel van het televisieproject "Stadsgezichten"

Op zondag 31 oktober tussen 17.30 en 20.30 uur wordt de culturele zondag in Utrecht afgesloten met een unieke lichtinstallatie recht onder de Domtoren. Het werk van beeldend kunstenaar Patrick van Vught (1979) heeft als titel "een toren van betekenis". Hij maakt met zijn interventie in de Domtoren een hedendaags stadsgezicht van Utrecht.

Paul de Klein van Stichting U-mind is initiatiefnemer van het project. Gemeente Utrecht heeft subsidie toegekend voor een pilot-uitzending onder de titel Stadsgezichten. Samen met het CBKU en Kunstuitleen Utrecht werd het project verder vormgegeven. De pilot zal uitgezonden worden bij RTV-Utrecht en is erop gericht om jongeren te interesseren voor de kunst, cultuur en de geschiedenis van hun stad, Utrecht.

Het proces van twee jonge Utrechtse kunstenaars (Patrick van Vught en Chris Borgerink) wordt gevolgd terwijl zij een kunstwerk maken dat geïnspireerd is op een kunstwerk van een stadsgezicht uit de collectie van Kunstuitleen Utrecht. Zij kozen het werk "De betekenis van een toren (1982)" van beeldend kunstenaar John van der Valk. Het vormde voor Patrick van Vught de aanleiding om het werk "een toren van betekenis" te realiseren. Hierbij maakt hij gebruik van één van de hijsluiken in de domtoren.

Het idee om iets te doen met de hijsluiken ontstond tijdens een rondleiding op de toren. Van Vught raakte gefascineerd door alle hoekjes, gaten en deuren, maar nog het meest door de hijsluiken die zich in de toren bevinden. Deze werden tijdens de bouw van de toren gebruikt om (bouw)materiaal omhoog de toren in te takelen. Toen Van Vught de beheerder van de domtoren benaderde met het idee om één van de hijsluiken te gebruiken voor een interventie, was deze enthousiast, maar ook terughoudend. "De veiligheidseisen zijn groot en dus heb ik aardig moeten lobbyen om het voor elkaar te krijgen. Er waren momenten dat ik dacht: Waar ben ik aan begonnen... Gelukkig heb ik doorgezet en wordt mijn geduld beloond", aldus van Vught. Het hele proces van het kiezen van het bestaande werk tot de presentatie van de interventie wordt door stichting U-mind vastgelegd op film en later dit jaar uitgezonden op RTV-Utrecht. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht.

Patrick van Vught is beeldend kunstenaar wonend en werkend in Utrecht. In 2007 studeerde hij "with honours" af aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht aan de afdeling fine arts, richting beeldhouwen. Na zijn afstuderen werd hij onder andere genomineerd voor de art olive young talent award en de Piet Bakkerprijs. In 2009 realiseerde hij samen met 75 leerlingen van het Amadeus Lyceum in Vleuten het werk "Dystopia". Met hen bouwde hij een bijna zeventig vierkante meter grote stad op schaal met gipsen afgietsels van afvalmateriaal." -----------------------------------