Ingezonden persbericht


Persbericht

datum:
29 oktober 2010

Laatste dag 'Speed, techniek in de autosport' in Museon: toegang gratis

Zondag 31 oktober bestaat de Haagse bank NIBC 65 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum biedt NIBC die dag gratis toegang tot twintig Haagse musea, waaronder het Museon, tijdens de 'NIBC Open Museum Dag'. Op deze dag is de tentoonstelling 'Speed, techniek in de autosport' voor het laatst te zien.

Speed, Techniek in de autosport
In deze interactieve expositie beleeft de bezoeker de wereld van de Formule 1 en ervaart de sensatie van het autoracen. Het publiek ontdekt tijdens een actieve deelname aan de tentoonstelling de achterliggende wetenschap en technologie in de autosport. Ook ondergaat men speciale tests over de fysieke eisen die ook aan autocoureurs worden gesteld.

Ben je een goede autocoureur?
Coureurs vragen het uiterste van hun lichaam. Door bijvoorbeeld conditie, gevoel voor timing en reactiesnelheid in een speciale opstelling te testen, wordt duidelijk of je geschikt bent voor het beroep autocoureur. In een simulator ervaar je wat het werkelijk van je vraagt om met een Formule 1 auto te racen.

Racecircuit
De tentoonstelling neemt je mee naar het racecircuit. De bezoeker komt bijvoorbeeld te weten waarom op een raceauto verschillende banden- en velgentypen worden toegepast. Wat betekenen de verschillende vlaggen die worden gebruikt door de wedstrijdleiding langs het circuit en wat doen de mecaniciens met de auto tijdens de pitstop? Ervaar hun prestatiedruk door zelf binnen een bepaalde tijd een band te verwisselen!

Autotechniek
Formule 1 auto's kunnen gigantisch hoge snelheden bereiken en toch op de baan blijven. De tentoonstelling legt uit hoe dit kan. Ook leer je door middel van interactieve modellen hoe de verbrandingsmotor, het differentieel en de versnellingsbak werken. Tevens zijn er opstellingen die uitleg geven over de natuurkunde van de aerodynamica en Newton's bewegingswetten.

Samenwerking
De programmering van de exposities is het resultaat van internationale samenwerking tussen het Museon Den Haag, Heureka Finland en Scitech Discovery Center Australië, op het gebied popularisering van wetenschap en techniek. Het eerste concept van de expositie Speed is ontwikkeld door Scitech, Perth, West- Australië.

Europees netwerk
Heureka en het Museon zijn beide vertegenwoordigd in Ecsite, het Europese netwerk van science centres en wetenschapsmusea. Het Museon is één van de oprichters van dit netwerk. Musea als het Science Museum in Londen, het Deutsches Museum in München, Palais de la Decouverte in Parijs en La Caixa in Barcelona maken deel uit van het netwerk. Ecsite is opgericht voor het uitwisselen van kennis en het gezamenlijk produceren van reizende, interactieve tentoonstellingen op het gebied van wetenschap en techniek.

Museon Den Haag, museum voor cultuur en wetenschap Het Museon is een museum voor cultuur en wetenschap met collecties op het gebied van natuur, cultuur en techniek. In het Museon zijn veel interactieve presentaties te zien over actuele thema's. Ontdek het zelf!

NIBC Open Museum Dag

Meer informatie over de programma's en de gratis toegankelijke musea is te vinden op de speciale website www.nibcopenmuseumdag.nl




Ingezonden persbericht