Politie Groningen

Zondag 31 oktober 2010

Provincie Groningen, 31-10-2010

Politie waarschuwt om laptops uit zicht te halen

GRONINGEN De politie waarschuwt iedere laptopgebruiker alert te zijn op het opbergen van de draagbare computer. Met enige regelmaat krijgt de politie meldingen dat laptops uit woningen zijn gestolen. Deze laptops blijken achteraf vaak van buiten zichtbaar op een tafel of vensterbank te staan. Ook is het zeer verstandig andere waardevolle goederen nooit zichtbaar ergens neer te leggen.

De politie kreeg zaterdagavond een melding dat in een woning aan de Abeelstraat was ingebroken. De dief was het studentenpand binnengekomen door een raam in te slaan. Een draagbare computer die zichtbaar op het bureau stond is meegenomen. Ook bleek een camera en kleding te zijn gestolen. De gedupeerde doet aangifte.

Rijbewijzen en autos in beslag genomen na onverantwoord rijgedrag

GRONINGEN De politie heeft zaterdagavond en nacht in de omgeving van de Jeverweg in Groningen twee rijbewijzen in beslag genomen. Op de Jeverweg waren diverse automobilisten bijeen gekomen. Een deel van de aanwezige bestuurders misdroeg zich dusdanig in het verkeer dat de politie direct actie ondernam. Tegen diverse personen is proces-verbaal opgemaakt.

Een 19-jarige automobilist uit Appingedam reed op de Jeverweg met hoge snelheid af op een kruising en haalde twee autos op onverantwoorde wijze in. De bestuurder reed ruim 100 km/u binnen de bebouwde kom. De beginnend bestuurder kon direct zijn rijbewijs inleveren. Ook is zijn auto voorlopig op een politieterrein gestald.

Een 34-jarige bestuurder uit Groningen moet het de komende tijd ook zonder zijn rijbewijs doen. De automobilist spinde opzichtig op de kruising Jeverweg met het Kattegat. Daarna reed de Stadjer met hoge snelheid weg. Op de kruising bleven diverse rubbersporen achter. De man is aangehouden voor het in gevaar brengen van het overige verkeer. Ook zijn auto is door de politie meegenomen.

Jongeren aangesproken op asociaal gedrag

GROOTEGAST De politie heeft zaterdagnacht in Grootegast een stevig gesprek gehad met een drietal jongeren. De jongeren uit Grootegast (21 en 15 jaar) en Marum (15 jaar) stonden bij het gemeentehuis aan de Hoofdstraat en maakten zich uit de voeten toen een politieauto langs kwam rijden. Een van de agenten zag dat het een grote rotzooi was bij het gemeentehuis en zette rennend de achtervolging in. Het drietal werd verderop in de kraag gevat. Ze werden verplicht de rommel op te ruimen. De minderjarigen krijgen een brief thuisgestuurd waarbij de ouders worden geïnformeerd dat hun kroost voor overlast zorgt. Als er in een eerder stadium al een soortgelijke brief is verstuurd naar de ouders, wordt er proces-verbaal opgemaakt. In overleg met de gemeente Grootegast houdt de politie extra toezicht op bepaalde gebieden in die plaats. Bij het project zijn de jeugd- en buurtagenten betrokken.

Automobilist ramt betonblok

HOOGEZAND Een 29-jarige automobilist uit Groningen is zaterdagnacht in Hoogezand tegen een betonblok gereden. De man reed volgens een getuige met forse snelheid door de Barentszstraat. Ter hoogte van de Houtmanstraat botste hij plotseling tegen het stuk beton. Hierdoor verloor de bestuurder de macht over het stuur en kwam het voertuig op de zijkant tot stilstand. De Stadjer verklaarde bij aankomst van hulpverleners direct dat hij alcohol had gehad. Hij is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Daar is ook een bloedproef afgenomen. Tegen de alcomobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Materialen gestolen bij autobedrijf

MARUM Een autobedrijf aan de Transportweg in Marum is gedupeerd geraakt door de diefstal van diverse autobanden en accus. Een medewerker van het bedrijf merkte zaterdagmorgen dat verschillende automaterialen van het bedrijfsterrein waren weggenomen. De dieven hebben vanwege de hoeveelheid goederen waarschijnlijk gebruik gemaakt van een auto om weg te komen. De diefstal heeft plaatsgevonden tussen vrijdagavond en zaterdagmorgen. Een medewerker van het bedrijf heeft aangifte gedaan.

Verwondingen aan gebit na vechtpartij

UITHUIZEN De politie doet onderzoek naar een vechtpartij waarbij zaterdagnacht in de Leeuwstraat in Uithuizen diverse personen betrokken waren. Door onbekende oorzaak ontstonden enkele opstootjes tussen jongeren waarbij over en weer geslagen werd. De politie kwam met vier eenheden, inclusief een politiehond ter plaatse om de orde te herstellen en toezicht te houden. Een 16-jarige inwoner van Uithuizermeeden raakte gewond aan zijn gebit en is naar een ziekenhuis gebracht. Een 16-jarige jongen uit Winsum is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vechtpartij. Hij is naar een ziekenhuis gebracht omdat hij forse verwondingen had aan een hand. De politie onderzoekt wat de aanleiding is en sluit niet uit dat er meer aanhoudingen worden verricht. Aan gedupeerden wordt gevraagd aangifte te doen.

Gestolen auto in sloot gevonden

SAAXUMHUIZEN Een gestolen auto is zaterdagmiddag in een sloot tussen Saaxumhuizen en Eenrum terug gevonden. De eigenaar had vrijdagnacht melding gedaan van de diefstal. Zij auto was vrijdagavond of nacht weggenomen in de Hoofdstraat in Eenrum. Een boer zag zaterdagmiddag de auto in een sloot en waarschuwde de politie. Degene die het voertuig had gestolen is waarschijnlijk de macht over het stuur kwijtgeraakt en in de greppel tot stilstand gekomen. Vermoedelijk is de dief gewond geraakt aan zijn hoofd. De voorruit was ter hoogte van de bestuurderkant kapot. De politie onderzoekt de autodiefstal.

Gewonden na vechtpartij

APPINGEDAM De politie stelt een onderzoek in naar aanleiding van een vechtpartij waarbij zaterdagnacht twee inwoners van Delfzijl gewond zijn geraakt. Een groep mannen kreeg het in en nabij een horecagelegenheid aan de Wijkstraat in Appingedam aan de stok met de 19- en 27-jarige Delfzijlsters. Bij aankomst van de politie waren de verdachten niet meer aanwezig. De twee slachtoffers werden aangetroffen aan de Zwet in Appingedam en Delfzijl. Ze zijn voor de zekerheid naar een ziekenhuis gebracht. De 19-jarige misdroeg zich in het ziekenhuis in Delfzijl dusdanig dat hij is aangehouden. Hij is ingesloten voor verhoor. Van de verdachten van de vechtpartij is vooralsnog weinig bekend.

Bejaarde automobiliste gewond na botsing met tractor

NIEUW BEERTA Een 82-jarige automobilist uit het Drentse Westervelde is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval in Nieuw Beerta. De vrouw reed over de Verlengde Hoofdweg toen een tractor haar tegemoet kwam rijden. De 19-jarige bestuurster van het landbouwvoertuig raakte met een bak aan de voorzijde van het voertuig de auto van de Drentse. De 82-jarige moest door de brandweer uit haar wagen worden gehaald. Ze is met wondjes aan het gezicht naar een ziekenhuis gebracht. Het ongeluk ontstond doordat de tractorbestuurster in de berm terechtkwam en ze het voertuig wilde corrigeren. Daarbij kwam ze te dicht op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer. De politie heeft een registratie van het ongeval gemaakt.

Nekletsel na kopstaartbotsing

MUSSELKANAAL - Een 41-jarige automobiliste en haar dochter (leeftijd niet bekend) uit Nieuw Buinen zijn zaterdagmiddag gewond geraakt aan de nek na een verkeersongeval in Musselkanaal. De automobiliste wilde vanuit de Schoolstraat afslaan en had daarvoor richting aangegeven. Een 22-jarige automobilist uit Ter Apel had dit te laat door en botste tegen de achterkant van de auto. Beide voertuigen raakten beschadigd. De beide vrouwen zijn meegenomen naar het ziekenhuis. De politie heeft een rapportage gemaakt.

Stadjer woning uit geslagen

GRONINGEN De politie heeft zaterdagnacht nabij de Westerhaven een 36-jarige Groninger aangehouden. De Stadjer had in een woning een 23-jarige plaatsgenoot geslagen. Die Stadjer was op dat moment op bezoek bij de vriendin van de verdachte. Na de mishandeling vluchtte het slachtoffer uit de woning en meldde zich met gezichtsletsel op het politiebureau. De verdachte is ingesloten voor verhoor. Uit verklaringen moet blijken wat zich precies in de woning heeft afgespeeld.

Automobilist rijdt de sloot in

UITHUIZEN Een 27-jarige automobilist uit Uithuizen is zaterdagmiddag met zijn auto in een sloot gereden. De man verklaarde dat hij vanaf de N46 de Havenweg op reed en daarbij moest uitwijken voor een naderende automobilist. Hierdoor begon de auto te slingeren en verloor de bestuurder de macht over het stuur. De Uithuizer is door ambulancemedewerkers onderzocht en kon daarna naar huis. Zijn auto raakte fors beschadigd. Uit een blaastest bleek dat de bestuurder geen alcohol had gehad. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Man gewond bij bedrijfsongeval

ADUARD Een 56-jarige inwoner van Aduard is zaterdagmiddag gewond geraakt bij ongeval op zijn boerenbedrijf. De man was samen met zijn zoon aan het werk bij een kuilbult. De Aduarder haalde met een hooivork losliggend veevoer weg toen plotseling een deel van de kuilbult naar beneden viel en op de man terecht kwam. Het slachtoffer viel daardoor tegen een laadbak van een landbouwvoertuig en kreeg daardoor een lading kuil uit die laadbak over zich heen. De man is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Vrouw bijt plaatsgenote

GRONINGEN De politie heeft zondagmorgen in de 5e Drift Noorderhaven een 39-jarige inwoonster van Groningen aangehouden. De vrouw had het aan de stok gekregen met een 46-jarige plaatgenote. De verdachte beet het slachtoffer op een gegeven moment in het gezicht. De 46-jairge vrouw raakte daarbij dusdanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moest. De verdachte is aangehouden en ingesloten. De politie doet onderzoek naar het ontstaan van het incident.

Bejaarde automobiliste botst tegen boom

HAREN Een 91-jarige automobiliste uit Haren is zaterdagavond op de Oosterweg in haar woonplaats tegen een boom gereden. Ze raakte daarbij gewond aan haar gezicht en is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Hoe het ongeval kon gebeuren is onbekend. Een getuige zag de botsing gebeuren en verklaarde dat er geen ander voertuig bij het ongeluk betrokken was. De auto van het bejaarde slachtoffer raakte beschadigd. De politie heeft een rapportage gemaakt.

Politie houdt alcomobilisten aan

PROVINCIE GRONINGEN De politie heeft op diverse plaatsen in de provincie Groningen deelnemers aan het verkeer op alcohol gecontroleerd. Meerdere bestuurders bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt.

BEERTA Een 35-jarige automobilist met de Litouwse nationaliteit is zaterdagavond aangehouden met ruim 2,3 promille alcohol in zijn bloed. Agenten zagen dat de man zijn auto in de Hoofdstraat wilde parkeren. Het parkeren ging zo onhandig dat de agenten twijfelden over de rijvaardigheid van de bestuurder. Toen de autodeur van de Litouwse bestuurder open ging, kwam de politiemensen een walm alcohol tegemoet. De verdacht kon nauwelijks op zijn benen staan. Hij is meegenomen naar het politiebureau en moest zijn rijbewijs inleveren.

SIDDEBUREN In de Eindeweg in Siddeburen werd zaterdagnacht een 23-jarige automobilist uit die plaats gecontroleerd. Agenten hadden direct door dat de bestuurder te veel alcohol had gedronken. Uit een test op het politiebureau bleek dat de man 1,5 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs is in beslag genomen.

NIEKERK Een snorfietser uit Niekerk (Grootegast) is zaterdagnacht in de Bloemersmastraat betrapt op rijden onder invloed. De man viel op vanwege zijn rijgedrag. Hij had ruim een promille alcohol in zijn bloed.