'De Hongerspelen' wint De Kinderboekwinkel prijs 2010

31/10/2010 13:00

De Samenwerkende Kinderboekwinkels

Den Haag, 31 oktober 2010.

De Kinderboekwinkelprijs 2010 gaat naar De Hongerspelen van Suzanne Collins, vertaald door Maria Postema, uitgegeven door Van Goor.

Geïnspireerd door het gruwelijke verhaal van de Minotaurus, schreef Suzanne Collins een bijtende satire op een decadente, toekomstige samenleving. Onderworpen aan het regime van het machtige en hedonistische Capitool, moeten de twaalf districten van Panem, het vroegere Amerika, ieder een jongen en een meisje afvaardigen om op leven en dood te strijden in De Hongerspelen, als straf voor een opstand in het verleden. Er kan maar één winnaar zijn, de andere 23 deelnemers vinden de dood.

De Samenwerkende Kinderboekwinkels zijn van mening dat De Hongerspelen zich onderscheidt van het huidige aanbod young adult- romans door de bijzondere setting, de geserreerde schrijfstijl en een ingenieus plot. Met een onvergetelijke heldin, Katniss Everdeen, die niet sympathiek, maar wel strijdbaar en moedig is.

Een keihard - maar geen uitzichtloos - boek; een toekomstroman die wortelt in een oude Griekse mythe.

Maria Postema leverde een prestatie van formaat. Zij vertaalde De Hongerspelen dusdanig vakkundig en bevlogen dat het boek in onze taal niets aan spanning of leesplezier inboet.

De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 19 november in Het Zeeheldentheater te Den Haag. Maria Postema, zal namens de auteur, de prijs in ontvangst nemen uit handen van Jellie Brouwer, presentator van het radioprogramma Kunststof.

Vooraf is er een optreden van Astrid Hamel, verhalenverteller. Zij zal in Het spel van Theseus het verhaal vertellen van 14 jongeren uit Athene, die geofferd worden aan het monster, de Minotaurus. De overeenkomst met de Hongerspelen ligt voor de hand. Zowel Katniss als Theseus proberen het lot te keren. Maar ontdekken dat ze dat niet alleen kunnen. Liefde en moed spelen in beide verhalen een cruciale rol.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.kinderboekwinkels.nl