Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 31 oktober

Schagen, 31-10-2010 o 14.30 uur

Bedreiging met taser in touringcar, alle 78 inzittenden gefouilleerd

Zwaag, zaterdag 30 oktober 2010.

Rond 22.50 uur kreeg de politie de melding dat een 20-jarige man uit Hoorn in een touringcar was bedreigd met taser, ofwel een verboden stroomstootwapen. De dubbeldeks touringcar was op de terugweg naar Hoorn na een bezoek aan een pretpark in Flevoland.

Het slachtoffer had in de bus woorden gekregen met een 21-jarige plaatsgenoot. Deze had hem hierna met het stroomstootwapen bedreigd door op hem af te lopen en van een afstandje het apparaat in werking te stellen. Bij een taser komt er een stroomstoot vrij tussen twee polen en dat geeft een knetterend geluid. Andere inzittenden van de bus grepen in voordat de verdachte het wapen daadwerkelijk kon gebruiken.

De politie heeft de bus bij de carpoolplaats in Zwaag aan de Korenbloem opgevangen waarna ter plaatse een onderzoek werd ingesteld. Alle 78 inzittenden werden bij het verlaten van de bus aan de kleding onderzocht, vanwege de ernst van het feit.

Het wapen werd in eerste instantie niet aangetroffen, ook niet nadat duidelijk werd wie de verdachte was die kon worden aangehouden. Bij een onderzoek in de bus zelf kwam het stroomstootwapen uit een prullenbak tevoorschijn. De verdachte is in verband met een nader onderzoek opgesloten in een politiecel.

In de bus zaten diverse minderjarige kinderen. Hun verzorgers krijgen van de politie een brief thuis waarin de fouilleringsactie wordt uitgelegd.

Verdachten betrapt via camerabeelden

Den Helder, zaterdag 30 oktober 2010.

Rond 03.45 uur waren agenten op het politiebureau er via camerabeelden uit het centrum getuige van dat een 34-jarige man uit Den Haag en tevens een bekende van de politie in Den Helder, met een tas aan kwam fietsen op de Polderweg. Hij stapte met de tas in een auto van een andere bekende van de politie, een 38-jarige man uit Den Helder.

Hierna hebben agenten onmiddellijk een nader onderzoek ingesteld. Daarbij bleek dat er in de tas een zojuist gestolen computermonitor zat. Deze was kort daarvoor weggenomen bij een inbraak in een schoolgebouw aan de Fresiastraat.

De beide verdachten zijn aangehouden en opgesloten in verband met een nader onderzoek. Bij de 38-jarige man werd een geldbedrag van enkele honderden euros aangetroffen en in beslag genomen. Hij werd in de loop van de zaterdag heengezonden met een proces-verbaal wegens heling op zak. De andere verdachte is in verzekering gesteld. Bekeken wordt of hij de inbraak in de school heeft gepleegd.

Brandstichting in middenwoning, verdachte aangehouden

Schagen, zondag 31 oktober 2010.

Rond 11.00 uur werd een brand ontdekt in een middenwoning aan de Merelstraat. Getuigen hadden gezien dat kort na de brand een 41-jarige ex-bewoner het op dat moment lege huis had verlaten. Het ging om een man die in onmin leeft met zijn ex-vrouw.

Toen de brandweer ter plaatse kwam bleek de hele benedenverdieping vol rook te staan en er waren vlammen ter hoogte van een bankstel. De ruiten van de benedenverdieping waren al gesprongen door de hitte. De brandweer heeft het vuur geblust en de politie is op zoek gegaan naar de 41-jarige verdachte. Hij was de woning binnen gedrongen na vernieling van een dakraam van de bijkeuken.

De verdachte werd een klein uur later elders in Schagen bij een woning door de politie aangehouden. De man is in verband met een nader onderzoek opgesloten in een cel.

Boksbeugel en drugs

Enkhuizen, vrijdag 29 oktober 2010.

Rond 22.15 uur troffen agenten op de Kooizandweg twee verdachte personenautos aan. De agenten kregen het vermoeden dat men bezig was drugs te gebruiken. Bij een controle werd in één van de autos in het dashboardkastje een boksbeugel aangetroffen en de 22-jarige eigenaar uit Andijk had tevens drie wikkels drugs in zijn bezit. Het verboden wapen en de drugs zijn in beslag genomen en tegen de eigenaar is een proces-verbaal opgemaakt.

Bewoner mishandeld

Abbekerk, vrijdag 29 oktober 2010.

Een 53-jarige bewoner van een huis aan de Zanvoortwijk is rond 23.00 in elkaar geslagen. Hij zou een 46-jarige kennis van hem uit Abbekerk hebben betrapt op diefstal van zijn TV uit zijn woning waarna hij door hem werd belaagd. Deze kennis is door de politie aangehouden evenals een 45-jarige man uit Abbekerk die mogelijk medeplichtig is geweest. Problemen in de relationele sfeer lijken een belangrijke oorzaak. Het slachtoffer is met een opgezwollen en bebloed gezicht vervoerd naar het ziekenhuis voor een onderzoek. De beide verdachten zijn in verband met een nader onderzoek opgesloten in een politiecel.

Op heterdaad betrap bij verduistering in dienstbetrekking

Heerhugowaard, zaterdag 30 oktober 2010.

Een hondengeleider van de politie trof rond middernacht een verdachte situatie aan bij een bedrijf aan de Costerstraat. Er stond een vrachtauto met daarop containers met koperen onderdelen met een totaal gewicht van ruim 3000 kilo.

Ter plaatse werden twee verdachten aangehouden van 34 en 23 jaar oud, beiden uit Heerhugowaard. Ze bleken bij het bedrijf te werken en claimden dat ze toestemming van hun baas hadden om het koper in de nacht weg te halen en te verkopen. Na controle bleek dit zeker niet het geval te zijn. De koperen onderdelen worden altijd via de officiële weg hergebruikt. Het zou gaan om een partij met een waarde van vele duizenden euros. Het tweetal is ingesloten in verband met een nader onderzoek naar verduistering in dienstbetrekking. De eigenaar van het bedrijf deed aangifte.

Elke drankrijder is er één teveel.

Regio, zondag 31 oktober 2010.

Jaarlijks overlijdt een groot aantal weggebruikers en raken duizenden mensen gewond als gevolg van drank in het verkeer. Daarom controleert de politie in Noord-Holland Noord dagelijks, tijdens geplande controles maar ook tijdens reguliere surveillances op het gebruik van alcohol. Afgelopen weekend zijn er weer diverse alcomobilisten van de weg gehaald. Hierbij een opsomming van de ernstigste gevallen en de grotere controles:

Wieringewerf, zaterdag 30 oktober 2010.

Tussen 21.00 en 03.30 uur werd een grote alcoholcontrole gehouden binnen de gemeente Wieringermeer. Hierbij werden maar liefst 800 blaastesten afgenomen. Vijf automobilisten kregen een proces-verbaal en een rijverbod omdat ze teveel hadden gedronken, waaronder een beginnend bestuurder. De hoogste score was voor een 30-jarige automobilist uit Middenmeer. Hij blies 780 ug/l (tot 220 toegestaan) en moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Heerhugowaard, zaterdag 30 oktober 2010.

Tussen 21.45 en 04.30 uur werden grote controles gehouden op de Middenweg en de Nauertogt in Broek op Langedijk. Daarbij werden 400 blaastesten afgenomen. Er werd negen maal een proces-verbaal opgemaakt wegens rijden met teveel drank op. In twee gevallen werd een rijbewijs ingenomen omdat men hoger blies dan 570 ug/l (tot 220 toegestaan).

Hoorn, zondag 31 oktober 2010.

Tussen 22.00 en 04.00 uur werden op diverse plaatsen in Hoorn 238 blaastesten op straat afgenomen. Daarbij werd van drie bestuurders het rijbewijs ingenomen. De hoogste score was voor een 29-jarige automobilist uit Hoorn. Hij blies bijna drie maal de toegestane hoeveelheid: 650 ug/l (tot 220 toegestaan).

t Zand, zondag 31 oktober 2010.

Rond 02.00 uur werd op de Keinsmerweg door surveillerende agenten een 28-jarige automobilist uit t Zand betrapt op het rijden met drank op. De man blies aan het bureau 320 ug/l (tot 220 toegestaan) en kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.

Den Helder, zondag 31 oktober 2010.

Rond 02.10 uur werd een 37-jarige automobilist uit Den Helder gecontroleerd op de Jan Verfailleweg. Hij blies aan het bureau bijna twee maal de toegestane hoeveelheid: 420 ug/l (tot 220 toegestaan). Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod van enkele uren.

Een kwartier later liep een 54-jarige automobilist uit Den Helder tegen de lamp op de Boerhaavestraat. Deze man blies 480 ug/l (ook tot 220 toegestaan). Ook hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.

Auto drankrijder te water

Venhuizen, zondag 31 oktober 2010.

Vannacht om 03.00 uur kreeg de politie de melding dat er een auto op zijn kop in het water lag langs de Koggeweg. De 24-jarige bestuurder van de auto uit Venhuizen was niet gewond geraakt en had zelf bij een omwonende aangeklopt en de politie laten bellen. Hij moest mee naar het politiebureau want hij bleek onder invloed van drank te hebben gereden. Aan het bureau bleek dat hij vier maal de toegestane hoeveelheid had gedronken: 880 ug/l (tot 220 toegestaan). Zijn rijbewijs is ingenomen en er is een proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Mee ter vaststelling identiteit

Bovenkarspel, zaterdag 30 oktober 2010.

Rond 01.30 uur kreeg de politie de melding dat baldadige jongelui vlaggen uit de houders zouden halen bij winkelcentrum Streekhof aan de Middend. Toen de agenten aan kwamen zagen ze dat er inderdaad enige vlaggen op straat lagen bij een groepje jongeren. Ze sloegen op de vlucht maar enkelen van hen konden worden achterhaald. Een 18-jarige verdachte uit Bovenkarspel die zich niet wilde legitimeren moest mee naar het bureau in Hoorn. Nadat kon worden vastgesteld wie hij was werd hij heengezonden met een proces-verbaal op zak.

Handgemeen

Hoorn, zaterdag 30 oktober 2010.

Buiten bij een café aan de Rode Steen heeft de politie rond 03.00 uur een 36-jarige man uit Hoorn aangehouden. Hij had zichtbare krabwondjes. Hij was agressief benaderd door twee vrouwen en had zich licht verweerd, zo verklaarde hij. Een 24-jarige vrouw uit Hoorn liep een gebroken neus op en de ander, een eveneens 24-jarige vrouw uit Blokker mogelijk een hersenschudding. Beiden zijn behandeld in het ziekenhuis. De verklaringen van de betrokkenen lopen nogal uiteen. De verdachte is in de loop van de zaterdagmiddag heengezonden en de politie stelt een nader onderzoek in.

Pas op voor woninginbraken

Heiloo, zaterdag 30 oktober 2010.

Van vrijdag op zaterdag is er drie maal ingebroken in woningen. De eerste vond plaats tussen 13.00 en 19.00 uur in een woning aan de Pijlemeeth. Daar is men via een keukenraam naar binnen gegaan en is ondermeer een dvd-speler en een geldbedrag meegenomen. Later in de middag/avond is er ingebroken in een woning aan de Hoge Weijdt. Daar heeft men een uitzetraampje boven de keukendeur vernield om binnen te komen en werden verschillende laden en kasten doorzocht. Er is een geldkistje met een geringe inhoud en een fotocamera meegenomen. Eerder op de dag vond in dezelfde straat ook een dergelijke inbraak plaats waarvan de gegevens nog niet precies bekend zijn. Men kwam daar ook binnen via het raampje boven de keukendeur.

Fietser licht gewond

Kolhorn, vrijdag 29 oktober 2010.

Rond 18.30 uur werd een onvoorzichtig overstekende 52-jarige fietser uit Kolhorn aangereden door een 53-jarige automobilist uit Amsterdam. De fietser stak vanaf de Waardpolderhoofdweg de Kanaalweg, ofwel N248, in het donker over. Zijn fiets werd aan de achterzijde aangetikt door de automobiliste waarna het slachtoffer werd gelanceerd. Hij liep slechts een kleine hoofdwond en een kapotte lip op en werd voor onderzoek naar het ziekenhuis in Alkmaar vervoerd.

Handgemeen

Schagen, zaterdag 30 oktober 2010.

Rond 15.45 uur vond er op de Verzetlaan een schermutseling plaats tussen drie mannen. Daarbij raakte een 21-jarige man uit Schagen licht gewond. Hij liep een hoofdwond op die door een huisarts moest worden behandeld.

Het slachtoffer was op straat aan het sleutelen aan zijn auto toen een 21-jarige man uit Schagen en een 32-jarige man uit Wognum in een auto voorbij kwamen. Het slachtoffer had ruzie met de 21-jarige Schagenaar. Toen de auto stopte en de twee mannen uitstapten kwam het tot een woordenwisseling gevolgd door klappen en trappen over en weer. Hierna reed het tweetal weg in de auto. Het slachtoffer deed aangifte bij de politie en later in de middag kon het duo in de auto worden aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de mishandeling. De verklaringen over en weer lopen nogal uiteen.

Burenruzie

Enkhuizen, zondag 31 oktober 2010.

Rond 01.00 uur vond er een burenruzie plaats in een appartementencomplex aan de Kweekwal. Een 40-jarige man meende dat zijn 24-jarige onderbuurman op straat vuurwerk af stak. Kort hierna werd een ruitje van de voordeur van de 24-jarige ingeslagen. Omdat hij dacht dat zijn bovenbuurman dit gedaan had ging hij aan de deur verhaal halen. De 40-jarige bovenbuurman deed open maar had een hamer in zijn hand. Er ontstond een kleine schermutseling waarbij de 24-jarige een wondje aan zijn hand opliep. Hij deed aangifte waarna de bovenbuurman door de politie werd aangehouden en ingesloten in verband met een nader onderzoek. Vandaag bleek dat de verklaringen van beide mannen nogal uiteen lopen.

Aanhoudingen na vernieling aan auto

Alkmaar, zondag 31 oktober 2010.

Rond middernacht deed een 19-jarige automobilist uit Castricum aangifte van vernieling aan zijn auto op de Kanaalkade. Hij zou om een meisje ruzie hebben gekregen met drie andere mannen van 19, 17 en 17 jaar, respectievelijk afkomstig uit Groet, Groet en Schoorl. Zij gingen hem achterna en hij vluchtte in zijn auto. Voordat hij weg kon komen schopte het drietal echter enkele deuken in zijn voertuig. Op aanwijzing van het slachtoffer kon het drietal later in een café met hulp van portiers worden aangehouden. Ze zijn ingesloten in een politiecel in verband met een nader onderzoek.

Aangehouden wegens belediging en verzet

Alkmaar, zondag 31 oktober 2010.

Rond 02.20 uur rond 02.20 uur zagen agenten een stelletje lopen over het Scharlo. Het ging om een man van 49 en zijn vrouwelijke partner van 42 jaar uit Burgerbrug. De man stak een middelvinger op naar de agenten. Toen het stel hierop werd aangesproken gingen ze door met het beledigen van de dienders. Ze scholden hen de huid vol, ogenschijnlijk om niets. Ze waren wel onder invloed van drank. Ze werden aangehouden maar wensten niet mee te werken. Er moesten enkele andere agenten aan te pas komen om het stel te overmeesteren en over te brengen naar het politiebureau waar ze voor de nacht werden ingesloten.

Bromfietser zwaar gewond na eenzijdig ongeval

Alkmaar, zondag 31 oktober 2010.

Rond 02.30 uur vond er een eenzijdig ongeval plaats op de Kanaalkade. Een 25-jarige bromfietser uit Alkmaar, die met hoge snelheid reed over de Kanaalkade in de richting van de Helderseweg, raakte een verhoging aan de zijkant van de weg en werd gelanceerd. Hij liep hoofdletsel op en werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Auto met vier inzittenden te water

Egmondaan de Hoef, zondag 31 oktober 2010.

Rond 12.30 uur kreeg de politie de melding dat er een auto met vier inzittenden op zijn kop te water was geraakt aan de Hoeverweg. Een alerte boer pakte zijn tractor en sleepte de auto zodanig aan de kant dat de inzittenden het voertuig konden verlaten. Had hij dat niet gedaan dan was er een grote kans op verdrinking geweest.

Toen agenten arriveerden waren er nog twee inzittenden aanwezig, de overige twee, waaronder de bestuurder, waren weggelopen.

Zij konden even later in de omgeving worden aangehouden, de bestuurder nadat er een politiehelikopter was ingezet. Hij, een 29-jarige man uit Schotland, bleek bij een eerste test teveel gedronken te hebben. Van hem wordt bloed afgenomen om te bepalen hoeveel alcohol hij gedronken heeft. Alle vier inzittenden waren aanspreekbaar en mobiel maar zijn toch voor onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd. Het gaat hierbij om twee Poolse mannen en een andere Brit (leeftijden nog onbekend) die hier op een camping verblijven.

De aanrijding is ontstaan op een parallelweg van de Hoeverweg. De bestuurder kwam uit de richting van Egmond en ging in de richting van Alkmaar. Vermoedelijk door hoge snelheid heeft hij de macht over zijn stuur verloren. Hij botste eerst tegen een boom waarna de auto onder water in de sloot terecht kwam. De auto raakte total loss.