Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nederland Europees Kampioen 2010 in bomvol Ahoy
Recordinternational Leon Simons neemt passend afscheid van zijn korfbalcarrière

Rotterdam, 31 oktober 2010 ­ Nederland is in Rotterdam Europees Kampioen Korfbal geworden. In een zeer aantrekkelijke finale, die heel lang spannend bleef, werd aartsrivaal België met 25-21 geklopt. De Belgen hielden met name door toedoen van de bij vlagen ongrijpbare Mitch Lenaerts tot tien minuten voor tijd (23-20) uitzicht op de titel. Uiteindelijk maakten de dames van Nederland in scorend opzicht het verschil. Een minuut voor tijd kreeg recordinternational Leon Simons (94 caps) een publiekswissel in een uitzinnig en volgepakt Ahoy, waar de sfeer er vanaf de eerste minuut direct in zat.

Het eerste schot van Mady Tims was meteen raak, even later gevolgd door een afstandstreffer van Tim Bakker. Mitch Lenearts deed namens de Belgen met een raak afstandsschot wat terug: 2-1. Het zou niet bij die ene treffer van de pijlsnelle Belgische aanvaller blijven. Nederland hield echter het initiatief en leidde na een kleine tien minuten met 6-2. Achteraf bleek die goede start van Oranje cruciaal voor het resultaat. De Belgen bleven door een gezonde portie agressie in het spoor, waarbij met name Davor Duronjic en Bart Cleyman het vuurtje regelmatig opstookten. Het kwam Cleyman op een gele kaart te staan, nadat hij bij een meegekregen vrije bal verhaal ging halen bij André Kuipers, die hem in de rug had geduwd. Later zouden ook Duronjic en Leon Simons een gele kaart incasseren van de Tsjechische scheidsrechter Lukas Filip. Via 9-5 halverwege de eerste helft wist Nederland het gat van vier à vijf treffers tot kort voor rust in stand te houden. De Belgen, waar coach Eddy van Hoof al na 22 minuten een wissel doorvoerde (Sofie Goossens verving Veronique Biot), toonden vechtlust en verkleinden het verschil onder aanvoering van Lenaerts tot een 15-12 ruststand. De Belgen kwamen het best uit de kleedkamer en naderden zelfs tot 16-15 (Duronjic). Juist op het moment dat een verrassing in de lucht hing, verloren de Belgen even de focus door het aanvechten van enkele arbitrale beslissingen. Nederland, en zeker topschutter Tim Bakker, hield het hoofd wel koel en liep weer uit tot 19-15. Dat bleek de genadeslag, want hoewel Nederland niet verder uit wist te lopen, kwamen de Belgen ook niet meer dichterbij dan drie treffers. Met minder dan een minuut op de klok kreeg recordinternational (94 caps) en aanvoerder Simons een minuten lang applauswissel en niet lang daarna barstte het feest los. Nederland is Europees Kampioen 2010.

Coach Jan Sjouke van den Bosch noemde de wissel Jos Roseboom voor de niet geheel fitte Rick Voorneveld "een heel belangrijk moment". Roseboom kon met zijn lengte het gevaar Lenaerts beter indammen. "We zijn bij de start te ver achter gekomen en het was moeilijk om dat verschil nog goed te maken", zei de beste speler van België. "Het was moeilijk ons hoofd erbij te houden omdat we ons soms benadeeld voelden. Maar we hebben tot het einde alles gegeven. En ook onze supporters hebben veel lawaai gemaakt. We hopen het verschil in de toekomst nog kleiner te maken." Aan de andere kant straalde Leon Simons. "Nu is het echt klaar", genoot hij van zijn publiekswissel voor de uitzinnige fans. "We hadden sneller het verschil naar zes moeten brengen. Voor het publiek was het alleen maar mooi dat het een spannende wedstrijd werd. Het mooiste van sport is als wedstrijden zo gespeeld kunnen worden." Mady Tims gaat nog wel door. "Er was sprake van dat ik zou stoppen maar ik voel me nog veel te fi t. Ik heb een goed gesprek met de bondscoach gehad en hij wil me erbij houden." Tims was blij maar ook wel een beetje opgelucht na het laatste fluitsignaal. "België was hartstikke goed. Toen ze op één punt kwamen, dacht ik `het zal toch niet'. Wij hebben vandaag laten zien dat we allround kunnen spelen, dus niet alleen over de heren, maar ook over de dames."

Eindstand: 21-25 Scores Nederland Mady Tims (4), Henriët Brandsma (3), Kim Cocu, Suzanne Struik (2), Rick Voorneveld, André Kuipers (3), Tim Bakker (6), Leon Simons (7) Scores België Sara Goossens, Annelies Vandenberghe, Patty Peeters (2), Veronique Biot (Sofie Goossens),Bart Cleyman (5), Mitch Lenaerts (8), David Peeters (4), Davor Duronjic (2) Kijk voor de statistieken van deze wedstrijd op: http://www.worldkorfball.org/games/977.html

Eindstand en uitslagen finaledag EK Korfbal 2010 Eindstand EK Korfbal 2010 1. Nederland 2. België 3. Tsjechië 4. Duitsland 5. Catalonië 6. Engeland 7. Portugal 8. Rusland Uitslagen 31 oktober 2010 1/2: België-Nederland 21-25 (12-15) 3/4: Duitsland ­ Tsjechië 11-18 (5-8) 5/6: Catalonië - Engeland 21-16 (12-7) 7/8: Rusland - Portugal 15-23 (7-8) Afscheid Leon Simons 9. Polen 10. Hongarije 11. Wales 12. Ierland 13. Slowakije 14. Servië 15. Schotland 16. Turkije

Na de finale van het IKF EK korfbal werd afscheid genomen van één van de smaakmakers van het Nederlands team van het topkorfbal. Recordinternational Leon Simons speelde vandaag zijn laatste wedstrijd voor Oranje. De publiekslieveling kreeg een waardig afscheid in een bomvol Ahoy, waar hij in de laatste minuut met een publiekswissel een minutenlange staande ovatie kreeg. Velen zullen zijn korfbalvernuft, trucjes met hoge entertainmentwaarde en leidend vermogen in het veld missen. De showman pur sang wist ook in deze finale nog belangrijk te zijn door 7 goals op zijn naam te schrijven. Met de gouden EK-medaille sloot Leon zijn indrukwekkende korfbalcarrière op een passende manier af. Leon heeft inclusief de finale van het IKF EK Korfbal 94 interlands op zijn naam staan. Hij is met dit aantal recordinternational. De laatste 4 jaar is hij de aanvoerder van het Nederlands team geweest. Leon is een ware ambassadeur voor de korfbalsport. Vanaf 1997 tot en met het heden heeft Leon alle ti tels die er met het Nederlands team te behalen waren in de wacht gesleept: · · · World Games: 4 titels (1997, 2001, 2005 en 2009) Europees Kampioen: 4 maal (1998, 2002, 2006 en 2010) Wereld Kampioen: 3 maal (1999, 2003 en 2007)

Leon werd in 1996 gekozen tot Beste Hoofdklasse-debutant. Daarnaast ontving hij in 2002 het KNKVEre-Teken. In zijn laatste seizoen als clubspeler werd Leon in 2010 gekozen tot Asics speler van het jaar.