Hoefnet

Nieuws

Hannover: Chardon derde

31-10-2010

IJsbrand Chardon (Den Hoorn) is na een zinderende strijd op de derde plaats geëindigd in de eerste Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen van dit seizoen in Hannover. Koos de Ronde (Zwartewaal) eindigde door een communicatiefout met zijn paarden als vierde. Tweevoudig Wereldbekerkampioen Boyd Exell uit Australië schreef de wedstrijd vrijwel moeiteloos op zijn naam. De Hongaar Jozsef Dobrovitz eindigde op de tweede plaats.

IJsbrand Chardon reed een zeer snelle ronde en wist de snelste tijd tot op dat moment op één seconde na te evenaren, maar er rolden twee balletjes van de kegels. Hierdoor had Chardon er eigenlijk niet meer op gerekend dat hij door zou dringen tot de top drie. Koos de Ronde startte door zijn overwinning op de eerste dag als laatste deelnemer en was zeer goed op weg een plaats in de top drie te veroveren toen hij na de laatste hindernis de finish voorbij reed. De Ronde kon zijn span nog vlot terugzetten en over de finishlijn sturen, maar de kans op een hoge klassering was hiermee verkeken: "Ik was nog druk bezig met de laatste doorgang toen ik mijn paarden het sein voorwaarts gaf. In plaats van rechtdoor te gaan schoten ze links naast de finish. Echt enorm balen, want het liep verder als een speer."

Chardon gaf na zijn start nog een extra show weg aan het enthousiaste publiek dat moest wachten op de regerend Wereldkampioen Exell die materiaalpech had. Exell reed vervolgens een magnifieke omloop en legde hiermee de basis voor zijn overwinning. De Hongaar Jozsef Dobrovitz die vorig jaar zijn indoor vierspan aan Chardon verkocht reed twee snelle omlopen en nam hiermee revanche voor zijn tegenvallende resultaat op de eerste dag.

Chardon was tevreden met zijn derde plaats: "Het was de eerste wedstrijd en ik heb na Kentucky nog niet veel met deze paarden kunnen rijden. Ze waren veel makkelijker te sturen dan vorig jaar en ze zijn erg fit en fris." Doordat de container met alle rijtuigen en overige spullen uit Kentucky nog niet is aangekomen, moest een aantal menners waaronder Chardon en De Ronde noodgedwongen met andere rijtuigen rijden. IJsbrand Chardon hoopt tijdens de volgende wedstrijd in Stuttgart weer over zijn eigen koets te kunnen beschikken. Omdat zowel Exell als de Duitser Christoph Sandmann met een wild card reden in Hannover, krijgen beide menners geen Wereldbekerpunten toebedeeld.

De volgende Wereldbekerwedstrijd vierspannen wordt gehouden in het Duitse Stuttgart op 19 en 20 november. Nederland is daar op volle sterkte vertegenwoordigd met het gouden trio van het WK in Kentucky: IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman (Putten).

Uitslag CAI-W Hannover (Ger) 31 oktober 2010:


1. Boyd Exell (Aus) 242,36 (5)

2. Jozsef Dobrovitz (Hun) 254,36 (10)

3. IJsbrand Chardon (Ned) 255,29 (10)

4. Koos de Ronde (Ned) 134,37 (5)

5. Christoph Sandmann (Ger) 143,41 (10)

6. Zoltan Lazar (Hun) 145,32 (15)

7. Tomas Eriksson (Swe) 169,40 (40)

Stand na 1 van de 7 wedstrijden:

1 Jozsef DOBROVITZ HUN 10

2 IJsbrand CHARDON NED 7

3 Koos DE RONDE NED 5

4 Zoltan LAZAR HUN 3

5 Tomas ERIKSSON SWE 2