KNHS

Bruin, Chardon en Hartkamp KNHS-kampioenen eventing in Hattem 31 oktober 2010
hattem knhs kamp pony's 2010

HATTEM (KNHS) Het eventingseizoen nadert het einde. In Hattem werden de KNHS kampioenschappen eventing voor ponys verreden. De mooie wedstrijd kreeg helaas niet de spanning die een titelstrijd hoort te hebben. In de klasse Z kon alleen Leontine Bruin (Wilp) met Knock Out de veelzijdige test doorstaan. Larissa Hartkamp (Lunteren) is de nieuwe M-kampioene. Lianne Chardon (Den Hoorn), de jongste dochter van vierspanmenner IJsbrand Chardon, won de L-titel.

De deelname in de klasse Z was met vijf combinaties al weinig veelbelovend. Uiteindelijk hield slechts één combinatie stand. Voor Leontine Bruin was het jammer dat de concurrentie niet zwaarder was. Tijdens het EK, afgelopen zomer, was ze met de tienjarige NRPS-hengst Knock Out (v. Krimh ox) de beste Nederlandse combinatie met een knappe negende plaats. Sinds het EK hadden we niet meer gecrost. Maar mijn andere pony, Amira, is geblesseerd. En omdat Hattem eigenlijk Knock Outs thuiswedstrijd is, hebben we hem maar meegenomen. De cross was goed te doen, maar er zaten wel let op-dingen in. Knock deed het super´, aldus de kampioene. Ze nam de trouwe hengst in januari over van Robin Breunis uit Hattem.
Bondscoach Jan Huizinga was realistisch: Het zat er al een tijdje aan te komen. Gelukkig liepen twee ponys die aan het EK meededen nu weer met een nieuwe ruiter/amazone mee in de klasse L. Over de gehele linie was het niveau niet hoog. Het zit vast op de technische rijderij. Daar moeten we echt iets aan gaan doen. Het begint al in de dressuur. En het springparcours: de kinderen moeten in balans zitten en in één ritme het parcours rijden. Ze zijn teveel bezig met het oog en de afstand. Juist als je altijd in één ritme rijdt, wordt het rijden van afstanden makkelijker. En train je ook je oog.

Niets verwacht
In de klasse M was de strijd spannender. Joanne Spliethof nam met Valentina Vossi de leiding in dressuur, maar ze verspeelde haar kansen in het springparcours (7 strafpunten). Ondanks een foutloze cross, slechts twee seconden buiten de tijd, kwam Spliethof niet verder dan de derde plaats. Nina Knape en Anydale For Pleasure (v. Anydale Ron) werden vorig jaar L-kampioen, nu pakte het Zeeuwse duo zilver. De twaalfjarige amazone moest Larissa Hartkamp (17) en Veronica (v. Nobility) nipt voor laten gaan. Het is een merrie met karakter. Vorige week ging ze er met dressuur helemaal tegenin, dus ik verwachtte dit keer helemaal niets, maar ze liep een goede proef. De cross ging fijn. Het was best technisch, maar ik vond Barchem moeilijker. Veronica was dubbel Z toen ze zes was. Dat was veel te snel gegaan, dus hebben we haar een jaar rust gegeven. Dit jaar zijn we weer begonnen en het gaat heel goed. Hartkamp wil met de E-pony Veronica de overstap naar de paarden te maken.

Grote zus
Nina Knape was niet alleen succesvol in de klasse M, ook in de L pakte ze zilver. Nu met de negenjarige Matcho (v. Marits Mistique), die ze in februari onder het zadel kreeg. Knape scoorde evenveel punten als de nummer 1, maar was in de cross sneller. Lianne Chardon benaderde de optimale crosstijd iets beter, hetgeen haar de titel opleverde met Bovenheigraafs Carlo (v. Molenaars Golden King). De twaalfjarige amazone nam Carlo nog maar een maand geleden over van zus Edith, die met hem successen behaalde in dressuur en deelnam aan het EK Ponys in de discipline eventing. Mijn zus is te groot geworden. Voor haar is het heel jammer, maar ik vind Carlo gaaf. Ik vond de cross heel moeilijk, ik had nog nooit zon moeilijke cross gereden. Maar Carlo doet alles, ik kan op hem vertrouwen. Bij mijn andere pony, die nog jong is, denk ik soms: doet hij het wel?, bij Carlo weet ik gewoon dat hij het doet, vertelt de jongste Chardon enthousiast.
Het voormalige ponyclubkampioenschap is in de afgelopen jaren veranderd in een equipewedstrijd, waarvoor de deelnemers zelf teams van drie of vier combinaties mogen samenstellen. Kampioen Leontine Bruin, zilveren Nina Knape, Levi Driessen en Lenneke van de Belt pakten de titel.

Uitslagen:
SGW kampioenschappen Ponys, Hattem, 29 en 30 oktober 2010

Z: 1. Leontine Bruin (Wilp) Knock Out 57,14
2. Jet van t Zelfden (Heerjansdam) Fireball 161,56 3. Larissa Hartkamp (Lunteren) Morgenster Spirit 181,66

M: 1. Larissa Hartkamp (Lunteren) Veronica 50,75 2. Nina Knape (Ouddorp) Anydale For Pleasure 53,70 3. Joanne Spliethof (Borculo) Valentina Vossi 55,80

L: 1. Lianne Chardon (Den Hoorn ZH) Bovenheigraafs Carlo 54,25 2. Nina Knape (Ouddorp) Matcho 54,25
3. Jordi van Oosterhout (Rotterdam) Denise 55,50

Equipes: 1. Leontine & Co 171,59
Leontine Bruin (Wilp) Knock Out
Levi Driessen (Vught) Geotrades Olivier
Nina Knape (Ouddorp) Anydale For Pleasure
Lenneke van de Belt (Wilp) Lady Laguna
2. Team Limburg 198,75
Steven Rouers (Havert, Dts) Mastwood Pepperboy
Christel Custers (Baarlo) In The Picture
Bernard Custers (Baarlo) Dietante
3. Flying Dutchgirls 291,45
Joyce van de Kuilen (Elst) Kreamh
Larissa Hartkamp (Lunteren) Morgenster Redman
Emma Laarkamp (Zuidschermer) Boy Biertje

foto: Digishots, tekst: Petra Baas