Ingezonden persbericht


Persbericht 31 oktober 2010

Derde editie Circo Circolo succesvol afgesloten

De lichten zijn gedoofd, het geluid is uit en de tenten worden neergehaald. Circo Circolo 2010 is ten einde. Ruim 10 dagen lang bevolkten 400 artiesten, 150 medewerkers en vrijwilligers en ruim 19.000 bezoekers de festival tenten op Landgoed Velder te Liempde.

Het publiek kon kiezen uit 120 betaalde en ruim 50 gratis toegankelijke voorstellingen. De Franse gezelschappen Cirque ici, Company XY, Galapiat en het Bamboo Circus uit Vietnam trokken volle zalen, maar ook de Zuiderburen tent met louter Belgisch programma zat met regelmaat vol. Circo Circolo presenteerde dit jaar voor het eerst een uitgebreid talentenprogramma met voorstellingen van Nederlandse en Vlaamse jeugdcircussen en de twee circusopleidingen in Nederland. Dit programma oogstte veel succes. Het project van tweede jaars van de Tilburgse circusopleiding ACaPA speelde zich af in de bossen van het landgoed en bleek een prachtig festivalpareltje.

Tijdens de festivalopening op 21 oktober prees Commissaris van de Koningin, Wim van de Donk, de sfeer en de entourage van Circo Circolo en noemde het festival een belangrijke troef in de kandidatuur voor de Europese Culturele Hoofdstad in 2018.

Nog voor het programma officieel van start ging bezochten ruim 1700 basisschool leerlingen uit Oost Brabant het festival als afronding van een educatieproject over Circus. Circo Circolo ontwikkelt zich steeds meer tot een belangrijk trefpunt voor circusgezelschappen, jeugdcircussen en theaterprogrammeurs. Naast de vele voorstellingen stonden er dan ook diverse seminars en workshops op het festivalprogramma. Ook het bedrijfsleven heeft het festival ontdekt als interessante locatie voor bedrijfspresentaties, vergaderingen en netwerkborrels. Tijdens een van deze borrels deed Gerrit Jan Swinkels, voorzitter van de Sociaal Economische Raad van Noord Brabant, een beroep op het bedrijfsleven om te (blijven) investeren in kunst en cultuur vanwege het grote belang daarvan voor economische ontwikkeling.

Op zondag 31 zond de NOS -tv om 18.20 uur op Nederland 2 een verslag uit van het festival in een speciaal programma: Het Nieuwe Circus.

Circo Circolo is een tweejaarlijks festival voor Circustheater. Tijdens het festival worden de nieuwste internationale ontwikkelingen op het terrein van deze kunstdiscipline getoond. De vierde editie staat in principe gepland voor 11 tot en met 21 oktober 2014. Circo Circolo is partner van Brabantstad Culturele Hoofdstad 2018. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door:
Subsidiënten: Fonds Podiumkunsten,VSB fonds, SNS Reaal Fonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte, Provincie Noord Brabant, Gemeente Boxtel, Kunstbalie, BKKC, Cultuurfonds Bank Nederlandse gemeenten, 's-Hertogenbosch Smaakmakend Sponsors: Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, Océ Nederland, ADC, Jupiler, Studio Jean Philipse Samenwerkingspartners ; MIK, Kunstbalie, Circomundo, Dommelhof Neerpelt (be), Circuscentrum Gent (be), AcaPa/Fontys Circusopleiding Tilburg, Codarts Rotterdam, Circustheaterschool Boxtel, Constant in Beweging