Ingezonden persbericht

Leiden, 31 oktober 2010

(Untitled) wint distributieprijs Iron Herring
Leids Film Festival 2010
Zaterdagavond heeft (Untitled) (2009) van Jonathan Parker de unieke distributieprijs van het Leids Film Festival, de Iron Herring-award, gewonnen. Dit betekent dat het festival ¤ 10.000, - zal geven aan de distributeur die deze film aankoopt. Producente Catherine Parker nam de prijs in ontvangst uit handen van Sam Klebanov, Russische filmmaker en distributeur, die namens de jury het eindrapport presenteerde.
De jury bestaande uit Jos Stelling (Nederlands regisseur), Matthijs Wouter Knol (hoofd Berlinale Talent Campus) en Sam Klebanov, sprak waardering uit voor het slimme en amusante script, de kenmerkende visuele stijl, het gedurfde onderwerp en het knappe acteerwerk. De film gaat over kunst en creativiteit maar met een geestige en onthullende aanpak. Van de zes films die genomineerd waren voor een Iron Herring-distributieprijs, achtte de jury (Untitled) het meest waardig om door een breed Nederlands publiek gezien te worden.
De Iron Herring-award is een voor Nederland nieuwe award die dit jaar door het Leids Film Festival in het leven is geroepen: de winnende film ontvangt ¤ 10.000, - die bedoeld is voor de distributeur die de film in de Nederlandse bioscopen verspreidt. Op deze manier hoop het festival dat meer independent films een kans maken om door een groot publiek buiten het festivalcircuit gezien te worden. Het festival gaat komende weken op zoek naar een Nederlandse distruibuteur voor de winnende film.
Synopsis
De satire (Untitled) geeft een hilarische kijk op de moderne artscène van New York. Adrian (Adam Goldberg) is componist van experimentele muziekstukken en wedijvert met zijn broer Josh, ook kunstenaar, om de aandacht van galeriehoudster Madeleine (Marley Shelton).
#####