GroenLinks provincie Utrecht

GroenLinks: zoek andere plek voor Asfaltcentrale!

Zondag 31 oktober 2010, 23:45u - Jos Kloppenborg


De gemeenteraadsfractie en Statenfractie van GroenLinks zijn teleurgesteld over het verlenen van een vergunning aan de Asfalt Centrale Utrecht (ACU). Het provinciebestuur besloot hiertoe ondanks bezwaren en klachten van omwonenden uit de Utrechtse wijken Kanaleneiland, Oog in Al, Lombok, Zuilen en De Meern. Bewoners klagen onder andere over stankoverlast, maar krijgen nul op het rekest. De nieuwe milieuvergunning laat toe dat de capaciteit van de fabriek bijna wordt verdubbeld en dat de centrale 7 dagen per week 24 uur in bedrijf is.

Statenlid Jos Kloppenborg: "Het is onbegrijpelijk dat een asfaltcentrale bijna midden in de stad op deze manier kan uitbreiden. Vele duizenden mensen in Kanaleneiland en Lombok hebben hier al last van. Het is vooral ook vreemd omdat de gemeente en de woningcorporaties de wijken aan de overkant van de centrale willen opknappen, en de locatie van de centrale zelf een goede binnenstedelijke bouwlocatie zou kunnen zijn als de fabriek verdwijnt."

Raadslid Steven de Vries vindt de handelswijze van de provincie gemakzuchtig: "Formeel moet deze vergunning inderdaad verleend worden, maar de Gedeputeerde had natuurlijk al lang geleden in overleg moeten gaan met de fabriek om te praten over verhuizing. Als de ACU nu haar productiecapaciteit gaat uitbreiden wordt het alleen maar lastiger om de fabriek weg te krijgen. Tegelijkertijd verwacht de provincie wel van de gemeente dat wij de komende jaren in de nabijheid van deACU woningen blijven bouwen. Dit voelt -letterlijk- als stank voor dank!"

In de beantwoording van schriftelijke vragen van de Statenfractie hebben Gedeputeerde Staten aangegeven dat gemeente en provincie tegelijk alsnog gesprekken hebben geopend met de ACU over verplaatsing. De GroenLinkse fracties vinden dat die kans nu moet worden aangegrepen. "Dan kan je in één klap de kwaliteit van de bestaande stad verbeteren en op de plek van de centrale een mooie nieuwe wijk aan het kanaal bouwen", aldus Statenlid Jos Kloppenborg.