Universiteit Twente

Lezingenreeks i.s.m. Twents Techniekmuseum HEIM

03 november 2010

Energie houdt de gemoederen bezig. Staan we nu om vijf voor twaalf voor lege bronnen en een uitgeputte aarde? Of is het nog niet zo laat en zijn we hard op weg naar een duurzame toekomst? Samen met de wetenschap kijken we bij het Twents Techniekmuseum HEIM de komende maanden naar dilemma's rondom duurzame energie. De techniekfilosofen van de Universiteit Twente behandelen vanuit hun verschillende invalshoeken het energievraagstuk. In zes lezingen gaan we op zoek naar de grenzen van wat kan en wat niet kan en wat mag en niet mag.

Samen met de masteropleiding Philosophy of Science, Technology and Society van de Universiteit Twente organiseert het Techniekmuseum een bijzondere lezingencyclus in het museum. Vanuit een breed perspectief wordt het energievraagstuk behandeld: filosofisch, historisch, sociologisch en cultureel. Helpen de oplossingen die we momenteel bedenken of zijn we juist veel te beperkt in onze denkwijze over duurzame energie? In die zin zou deze lezingencyclus wel eens meer vragen kunnen oproepen dan pasklare antwoorden opleveren. Test uzelf!

De vierde lezing uit deze reeks vindt plaats op woensdag 3 november. De lezing van Dr. Katinka Waelbers is getiteld: 'Biobrandstoffen: Duurzaam of een moreel probleem?'. Biobrandstoffen beloven een werkbaar alternatief te zijn voor fossiele brandstoffen. De tweede generatie biobrandstoffen is zelfs niet te onderscheiden van fossiele brandstoffen. Ingenieurs beloven dus dat we met dezelfde auto's aan dezelfde benzinepompen kunnen tanken. Deze technologische innovatie is echter maatschappelijk omstreden: het valt moreel moeilijk uit te leggen dat we schaarse bronnen gebruiken om auto's te laten rijden in plaats van mensen te voeden. Als ontwikkelingslanden aan ons de biomassa moeten gaan leveren, dan is er werk aan de winkel om dit arrangement moreel aanvaardbaar te maken.

Informatie

U kunt de lezingen bijwonen op woensdagavond om 20.00 uur. Het museum is geopend van 19.30 tot 22.00 uur. Vooraf en na afloop van de lezing heeft u de gelegenheid het museum te bekijken. De kosten bedragen EUR 3,50 per persoon per lezing. U vindt het Twents Techniekmuseum HEIM aan de Industriestraat 9 in Hengelo. Scholieren en studenten hebben gratis toegang. Reserveren is niet nodig. Meer informatie over de inhoud van de lezingen vindt u op www.techniekmuseumheim.nl.

Programma


* 22 september spreekt Dr.Ir. Fokko Jan Dijksterhuis over Hardnekkige beloften: Energietechnologie en de dynamiek van innovatie.
* 6 oktober spreekt Prof.Dr. Petran Kockelkoren over Groene geschiedenissen: De culturele diversiteit van natuurbeleving.
* 20 oktober spreekt Prof.Dr.Ir. Peter-Paul Verbeek over Duurzaam design: De spanning tussen techniek en menselijk gedrag.
* 3 november spreekt Dr. Katinka Waelbers over Biobrandstoffen: Duurzaam of een moreel probleem?

* 24 november spreekt Dr.Ir. Mieke Boon over Energie uit stoom: Van praktijk naar theorie.

* 8 december spreekt Prof.Dr. Philip Brey over Moderne Energie: Duurzaam, veilig en rechtvaardig.

Klik hier voor het programmaboekje van de lezingencyclus (opent in een nieuw venster).

Jaar van de Duurzame Energie

Deze lezingencyclus vindt plaats in het kader van '2010, Jaar van de Duurzame Energie', waarin het Techniekmuseum tal van activiteiten rond dit thema organiseert. De lezingen worden mede mogelijk gemaakt door de Universiteit Twente. Het 'Jaar van de Duurzame Energie' wordt gesubsidieerd door de Provincie Overijssel en het Fonds Ondersteuning Science Centra.