Gemeente Zevenaar


28-09-2010: Gemeente Zevenaar haalt broekriem aan

Een pakket van ruim 100 bezuinigingsmaatregelen, dat uiteindelijk een jaarlijks tekort van ⬠2,4 miljoen moet wegwerken. Dat voorstel doet het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. De voorstellen zijn verwerkt in de meerjarenbegroting 2011-2014, waarover de raad zich op 3 november a.s. buigt.

Ieder jaar stelt het college van burgemeester en wethouders een begroting op voor de komende vier jaar, de zogenaamde Meerjarenprogrammabegroting. Daarin is opgenomen wat de gemeente in de komende vier jaren wil bereiken, wat daarvoor zal worden gedaan en wat dat mag kosten.

Door de effecten van de economische crisis moet Zevenaar een flinke inspanning doen om de begroting sluitend te krijgen. Bijvoorbeeld als gevolg van minder inkomsten door stagnatie in de woningbouw, kosten voor uitkeringen, e.d. Daar hebben overigens veel gemeenten last van en is dus geen specifiek Zevenaars probleem. Een voorbode was de bekendmaking (vorige week) van de Programma uitvoeringsrapportage over dit jaar, dat al een tekort liet zien van ruim ⬠1 miljoen.

In het coalitieakkoord is opgenomen dat het college streeft naar continuering van het gezonde financiële beleid van afgelopen jaren. Dit betekent een structureel sluitend financieel meerjarenperspectief en voldoende weerstandsvermogen (reserves) om de risicoâs in deze onzekere tijd het hoofd te kunnen bieden. Het is het college gelukt om de meerjarenbegroting 2011-2014 sluitend te krijgen, maar daarvoor zijn dus wel bezuinigingsmaatregelen nodig.

Als de raad alle bezuinigingsvoorstellen van het college overneemt, dan ontstaat een voordelig resultaat. Het college ziet dit voordelige resultaat als eerste buffer in het opvangen van de verdere gevolgen van de economische recessie en de rijksbezuinigingen waarmee de gemeente vanaf 2012 te maken krijgt.

Uitgangspunten van het college
Bij de keuze van maatregelen heeft het college de volgende uitgangspunten gehanteerd:

⢠de bestaande voorzieningen moeten zoveel mogelijk levensvatbaar blijven, maar wel wordt aan iedereen gevraagd om een bijdrage te leveren;
⢠het college zet in op een compacte nieuwe overheid, die effectief en doelmatig werkt. Dat betekent dat bij bezuinigingsvoorstellen in eerste instantie is gekeken naar taakvelden die niet tot het primaire aandachtsgebied (wettelijke taak) behoren;
⢠de concentratie op kerntaken kan gevolgen hebben voor de formatieomvang van de gemeente. Uitgangspunt is dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Door de recente invoering van een selectieve vacaturestop anticipeert het college daar al op. Verwachting is dat verder via natuurlijk verloop de gevolgen kunnen worden opgevangen.

Concrete voorstellen
Het college lost het jaarlijkse tekort van ⬠2,4 miljoen op met concrete bezuinigingsvoorstellen, zonder dat de onroerende zaakbelasting (OZB) verder wordt verhoogd.
De bezuinigingsvoorstellen van het college zijn ingedeeld in een aantal categorieën:


1. Financieel-technische bezuinigingen (aflopend tot ⬠521.000 in 2014)
Dit zijn bezuinigingsvoorstellen die financieel-technisch van aard zijn. Deze voorstellen hebben geen maatschappelijke impact. Een voorbeeld is daarvan het op een andere wijze afschrijven van investeringen (balansverkorting).


2. Bedrijfsvoering en efficiency (oplopend tot ⬠811.000 in 2014) Deze bezuinigingsvoorstellen hebben betrekking op de interne bedrijfsvoering en efficiencyverbetering van het ambtelijke apparaat. Daaronder vallen bijvoorbeeld het verminderen van de budgetten voor inhuur van derden en het inleveren van formatieruimte, maar ook het afschaffen van kerstpakketten voor de medewerkers van de gemeente.


3. Taakvermindering en âafstoting en overige voorstellen (oplopend tot ⬠1.381.000 in 2014)
De grootste bezuinigingsvoorstellen in deze categorie zijn:


- lager onderhoudsniveau bij groot onderhoud wegen (⬠164.000)
- verkoop van overtollige landbouwgronden (⬠202.000)
- afschaffen van logopedische voorzieningen voor basisscholen (⬠70.000)

- verminderen van de gemeentelijke formatie voor wijkcoördinatie met
1,8 fte (⬠148.000)

- verlaging subsidie bibliotheek met 10% vanaf 2012 (⬠59.000)
- kosten van kwijtschelding van riool- en afvalstoffenheffing worden opgenomen in de tariefberekening van deze heffingen; het gevolg is dus een hoger tarief (⬠118.000)

- tarieven van de begraafplaats worden verhoogd van 60% naar 80% kostendekkendheid (⬠50.000)

- Wmo: afschaffen van vergoeding voor fiets met hulpmotor (⬠55.000)
- verhogen van de toeristenbelasting naar ⬠1 (per persoon per nacht) (⬠59.000)

Naast bovenstaande bezuinigingsvoorstellen stelt het college ook diverse andere bezuinigingen voor aan de gemeenteraad. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het verminderen van diverse subsidies (met 10 %), het beëindigen van de stedenbanden en geen aparte bijeenkomst voor het uitreiken van de âVan Bastelaar-prijsâ (voortaan combineren met reguliere bijeenkomst zoals de nieuwjaarsreceptie).


4. Coalitieakkoord 2010-2014 (oplopend tot ⬠207.000 in 2014) Omwille van het evenwichtige karakter van de bezuinigingen, stelt het college ook bezuinigingen voor op beleidsvelden en onderwerpen die in het coalitieakkoord zijn genoemd. De meest in het oog springende zijn daarbij: verhoging van tarieven van het Lentebad met 10% in 2013 en een korting van 10% op de subsidies van het Musiater en de Volksuniversiteit.


5. Lagere tarieven
Ten slotte creëert de gemeente ook besparingen die leiden tot een verlaging van de tarieven voor inwoners. Die besparingen liggen op het terrein van onder andere het rioolonderhoud en âaanleg en de afvalverwerking.

Afhankelijk van de impact zijn de betrokken organisaties inmiddels schriftelijk of mondeling door het college geïnformeerd over de voorgenomen bezuiniging.

Tweede bezuinigingsronde
Op dit moment is nog niet duidelijk welke bezuinigingen het rijk vanaf 2012 doorvoert, vrijwel zeker is dat ook de algemene uitkering aan de gemeenten hieronder lijdt. Een tweede bezuinigingsronde is dan zeker nodig. De verwachting is dat er op dat moment stevige keuzes gemaakt moeten worden. Het college van burgemeester en wethouders wil daar volgend voorjaar â in samenspraak met de gemeenteraad â nadrukkelijk het gesprek over aangaan met betrokken inwoners en organisaties, om zo maximaal draagvlak en begrip te creëren voor de extra bezuinigingen. Â

U kunt hier de meerjarenbegroting inclusief bijlages bekijken.