KRO

In KRO's Goudmijn: de kapster zonder kapsel

Uitzenddatum: 03/11/2010

In KRO's Goudmijn (3 november om 18.25 uur op Ned.2) het verhaal van de kapster zonder kapsel, Linda Wolfs. Toen ze jaren geleden haar katholieke geloof inruilde voor de Islam en een hoofddoek ging dragen, werd het voor haar steeds lastiger haar beroep als kapster uit te oefenen. Bij de gewone kapsalons werd ze telkens afgewezen. Linda: "Veel kappers vinden dat je haar zichtbaar moet zijn". Linda besloot een bijzondere stap te zetten en werd een geëmancipeerde moslima.

Ook in Goudmijn het huiveringwekkende verhaal van dierenliefhebber Inge. Deze zomer ging Inge samen met haar zusje vrijwilligerswerk doen in een Wildlife project in Zimbabwe, leeuwen verzorgen en de hokken verschonen. Ze raakt hecht bevriend met de Zuid-Afrikaanse Robyn, die haar na enkele weken een `gelukspootje' van een krokodil geeft. Een `viezig ding' dat Inge onderin haar koffer stopt. Maar als enkele dagen later een leeuw losbreekt en Robyn voor hun ogen doodgebeten wordt, realiseert Inge zich dat ze dankzij dit `gelukspootje' is ontsnapt aan de dood.

En het verhaal van Yme Dikkerboom die op zijn 66^ste leert lezen. Yme komt uit een gezin met 17 kinderen en heeft zijn hele leven niet kunnen lezen en schrijven. Tot zijn 50ste werkte hij in een ziekenhuis en redde zich met tekenen van pictogrammen. Yme: "Mensen die niet kunnen lezen en schrijven, moeten harder lopen dan mensen die dit wel kunnen. Je moet overal een mouw aan passen en harder je best doen dan anderen in het leven." Toen Yme na 27 jaar ontslagen werd, ging het helemaal bergafwaarts met hem totdat iemand hem kon inspireren te leren lezen en schrijven.

KRO's Goudmijn, een schat aan waargebeurde verhalen; woensdagavond 3 november (om 18.25 uur) op Nederland 2, elke zondagavond (om 18.00 uur) op Radio 2 en op www.kro.nl/goudmijn

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: