Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Mijlpaal: Leidsestraat en Koningsplein krijgen 1e HBD-ster voor veiligheid

27/10/2010

Woensdag 3 november ontvangen ondernemers, stadsdeel Centrum, GVB, politie en brandweer uit handen van Herman van der Geest, bestuurslid van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), de eerste HBD-ster in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Speerpunten voor de samenwerking zijn betere verkeersveiligheid, meer parkeerplekken voor fietsen en betere bereikbaarheid in het geval van calamiteiten.

Bijzondere samenwerking
Het KVO is een samenwerkingsverband tussen ondernemers, gemeente, politie, brandweer en het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Bijzonder bij dit KVO-project is dat ook het GVB deelneemt aan het samenwerkingsverband. De tram speelt namelijk een grote rol in Leidsestraat en Koningsplein. Samen met de GVB wordt onder andere gekeken naar meer veilige verkeerssituaties op de bruggen en in de straat.

Acties
Handhaving door de politie van het fietsverbod in de Leidsestraat is één van de andere maatregelen. Ontbrekende huisnummers worden aangepakt omdat winkelpanden bereikbaar moeten zijn in geval van calamiteiten. Daarnaast wordt er een calamiteitenlijst met alle belangrijke nummers verspreid onder de winkeliers. De vereniging hoopt door de start van het KVO meer winkeliers als lid te kunnen verwelkomen. Eén van de doelstellingen van het KVO is dan ook de onderlinge communicatie onder de winkeliers te verbeteren door de website, het SMS-alert en een nieuwsbrief.

Keurmerk
Het KVO is twee jaar geldig. Na één jaar zal een evaluatie uitwijzen of de genomen maatregelen het gewenste effect hebben gehad en welke acties verder genomen worden. De projectgroep zal dan opnieuw moeten aantonen dat het structureel samenwerkt aan veiligheid en ontvangt bij goedkeuring een 2e HBD-ster.