Gemeente Best

Open dag bij archeologisch onderzoek

28-10-2010

Vondsten uit de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen Al enkele weken is opgravingbedrijf AAC, in opdracht van de gemeente Best, bezig met een archeologisch onderzoek in de toekomstig te realiseren uitbreidingswijk Dijkstraten. Aanleiding tot het onderzoek is de voorgenomen bouw van woningen in dit gebied, waardoor de ondergrond zal worden verstoord en archeologische resten zullen verdwijnen.

Uit het archeologische vooronderzoek, uitgevoerd in 2008, bleken waardevolle resten van nederzettingen aanwezig te zijn die dateren in de late prehistorie (800 v. Chr. - 200 n. Chr.). Naar aanleiding van dit vooronderzoek vinden op dit moment opgravingen plaats. In de afgelopen weken zijn onder meer boerderijen met bijgebouwen en (water)kuilen aangetroffen van voor het begin van onze jaartelling en uit de 13e/14e eeuw. Stakenrijen en greppels geven een indruk van hoe het landschap rond de boerderijen was ingedeeld, maar ook hoe het landschap door de tijd heen veranderde van een woongebied in woeste gronden naar akker- en weidegebied.

Een aangetroffen karrenspoor uit de Late Middeleeuwen volgde destijds de duidelijk aanwezige hogere zandkop waar een akker op gelegen was. Midden in het plangebied zijn op een zeer laaggelegen perceel resten aangetroffen van steenovens, vermoedelijk daterend uit de 18e eeuw. De leem voor de stenen werd ter plaatse gewonnen en gebakken in veldovens. Bijzonder is ook de vondst van een zogeheten Spaanse pot in een laatmiddeleeuwse sloot. Deze complete bronzen ketel werd gebruikt als kookpot in de 16-17e eeuw. Al deze archeologische vondsten werpen nieuw licht op het ontstaan en de bewoningsgeschiedenis van Best.

Komt u een kijkje nemen op woendag 3 november 2010?

Meer info?
Onder Projecten > Dijkstraten > Opgravingen in Dijkstraten vindt u meer informatie over het archeologisch onderzoek.

---