Gemeente Lansingerland

Tentoonstelling "Romeinen en de Limes"
Fot
De expositie geeft aan de hand van informatieve teksten, illustraties en archeologische vondsten een beeld van de Romeinse Tijd in dit gebied.

Het gaat hier om een stukje Zuid-Hollandse geschiedenis dat door groeiende aandacht voor archeologische opgravingen steeds completer en indrukwekkender wordt.

Dat het Zuid-Hollandse grondgebied onderdeel is geweest van het Romeinse Rijk zullen velen weten. Maar hoe zat dat precies? Wat weten we daarvan? En hoe komt het dat we er steeds meer over te weten komen? Daarover gaat de tentoonstelling De Romeinen en de Limes in Zuid-Holland.

Erfenis
De Romeinen brachten hier niet alleen een vrij lange periode van rust en relatieve vrede. Hun aanwezigheid betekende ook de introductie van de Latijnse taal, muntgeld, nieuwe goden, goederen, producten (als wijn) en dieren (als katten) maar ook van nieuwe gewoonten, inzichten en bestuursopvattingen en de introductie van Romeins recht. Ook zorgden de Romeinen voor betere wegen en een professionelere waterbeheersing.

Foto van de Tentoonstelling

Limes
In De Romeinen en de Limes in Zuid-Holland wordt aandacht besteed aan het land, wegen, waterwegen, bouwwerken, een stad (Forum Hadrianum op de plek van het huidige Voorburg), handel en economie, nieuwe zeden en gewoonten, religie en gebruiksvoorwerpen.
Bijzondere aandacht wordt gevraagd voor de Limes, de Noordelijke grens van het Romeinse Rijk die in ons land langs de Oude Rijn liep en die in het westen doorliep in Groot-Brittannië en in het oosten door Duitsland tot aan de Zwarte Zee. De tentoonstelling geeft tevens een beeld van archeologisch onderzoek.

Scholen
De scholen in Lansingerland hebben zich in de afgelopen periode kunnen inschrijven voor een bezoek aan deze tentoonstelling. En met groot succes! Inmiddels staan er zeven scholen op de lijst. In totaal 720 leerlingen en begeleiders bezoeken de komende weken deze tentoonstelling.

Locatie
Nieuwsgierig geworden? U bent tijdens de openingstijden van harte welkom van woensdag 3 november tot en met dinsdag 7 december 2010 in de SPiL-locatie in Berkel en Rodenrijs, Raadhuislaan 1. Â