Gemeente Leudal


Nieuws

Begroting Leudal: solide en vernieuwend

De begroting 2011 van Leudal wordt op dinsdagavond 9 november 2010 gepresenteerd aan de gemeenteraad. De gemeente Leudal wil met deze begroting laten zien dat, ondanks de economische situatie en de noodzakelijke bezuinigingen, de lasten voor de burgers laag kunnen blijven en dat geïnvesteerd wordt in een Duurzaam Leudal. Duurzaam betekent hierbij: economisch en financieel gezond, sociaal verbindend en met respect voor onze omgeving. In samenspraak tussen de gemeente en burgers wordt ruimte geboden aan vernieuwende initiatieven en inspirerende ideeën.

Vernieuwende ambities

Leudal is een gemeente met vernieuwende ambities. Nieuw is dat de gemeente de burgers meer en interactiever wil betrekken bij het maken van beleidskeuzes. Het bevorderen van leefbaarheid is de komende jaren een kerntaak voor Leudal. De gemeente hecht aan goede voorzieningen en gezonde verenigingen. Leudal wil voeding geven aan een beleving dat wonen en werken in Leudal zeer de moeite waard is.

Voor het buitengebied ligt er de ambitie om een kwaliteitsslag te maken. Het bestuur kiest ook hier nadrukkelijk voor de inbreng van alle gebruikers en organiseert hiertoe een maatschappelijk debat. Verder bouwt Leudal aan een organisatie die de inwoners op een eigentijdse wijze en servicegerichte manier van dienst kan zijn. Het college heeft de dienstverlening aan de burger hoog in het vaandel staan en gaat geen bezuinigingen op de dienstverlening doorvoeren. In het kader van de gebiedsontwikkeling van Midden-Limburg wordt ingezet op specifieke projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van Leudal.

Solide en sluitende begroting

In de begroting 2011 zien we terug dat de economische situatie de gemeente dwingt tot forse bezuinigingen (uitgavenbeperkingen) en scherpe keuzes. Leudal kiest nadrukkelijk niet voor verdere lastenverhoging voor de burger. De meerjarenbegroting voor de jaren 2012 - 2014 kenmerkt zich doordat er sprake is van een structureel en duurzaam financieel evenwicht. Met het geven van meerjarig repressief toezicht (toezicht achteraf) onderstreept ook de provincie dat Leudal een solide begroting heeft.

Woonlasten blijven laag

De vernieuwende ambities worden waargemaakt binnen lage woonlasten (OZB, rioolrecht en afvalstoffenheffing). Er worden geen verdere verhogingen van OZB-tarieven en rioolheffing toegepast. Daarnaast daalt de afvalstoffenheffing en blijft de hondenbelasting gelijk. Leudal maakt in Limburg deel uit van de top 10 met laagste lasten (bron Coelo 2010).

Raadsvergadering bezoeken of bekijken

Het college nodigt alle geïnteresseerden van harte uit om bij de behandeling van de begroting tijdens de raadsvergadering van 9 november a.s. aanwezig te zijn. Tevens wordt de vergadering live uitgezonden via Omroep 3ML. De vergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis Leudal in Heythuysen.