Onze Lieve Vrouwe Gasthuis


Vrijwilligers brengen patiënten OLVG naar huis

Persbericht: Vrijwilligers brengen patiënten OLVG naar huis

Amsterdam, woensdag 3 november 2010

Vanaf 1 november kunnen patiënten van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) te Amsterdam die na ontslag uit het ziekenhuis enkele uren gezelschap, begeleiding of hulp nodig hebben, een beroep doen op een vrijwilliger van de Unie van Vrijwilligers (UVV). Deze service is kosteloos voor de patiënt en uniek in Nederland. De inzet van de vrijwilliger gebeurt in samenspraak met de verpleging.

Zodra een patiënt uit het OLVG wordt ontslagen, gaat de zorg vaak over op andere instanties zoals een verpleeg- of verzorgingstehuis, thuiszorg, mantelzorg of de patiënt zelf. In de meeste gevallen zijn er familieleden of vrienden aanwezig om de patiënt naar huis of verpleeghuis te begeleiden. Het komt ook voor dat de patiënt geen directe hulp heeft bij ontslag uit het ziekenhuis. Deze veelal oudere patiënten kunnen dan in overleg met de verpleging gebruik maken van deze service.

Naar behoefte

Afhankelijk van de behoefte van de patiënt kan de vrijwilliger bij het vertrek uit het ziekenhuis meeluisteren bij de ontslagprocedure en later nog eens de informatie met de patiënt doornemen. De vrijwilliger rijdt mee met de ambulance of taxi om de overgang gemakkelijk te maken. Bij aankomst in de zorginstelling blijft de vrijwilliger bij de patiënt totdat de patiënt volledig is opgenomen en thuis kan hij of zij het huis luchten, de eerste boodschappen doen en gezelligheid bieden totdat thuiszorg of mantelzorg de zorg overneemt.