Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Directie NEIMED compleet
Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg, Parkstad Limburg, Hogeschool Zuyd en Open Universiteit Nederland

Nationaal kEnnisInstituut Maatschappelijke Effecten Demografische krimp (NEIMED)

Na de eerdere benoeming van Nol Reverda als wetenschappelijk directeur, is met de benoeming van Wim Fredrix als zakelijk directeur, de directie van NEIMED compleet. NEIMED staat voor Nationaal kEnnisInstituut Maatschappelijke Effecten Demografische krimp. De demografische krimp, vergrijzing en ontgroening grijpen diep in op veel maatschappelijke terreinen. Op basis van de groeiende behoefte aan kennis over, en oplossingen voor krimp, hebben de Provincie Limburg, Parkstad Limburg, de Hogeschool Zuyd en de Open Universiteit Nederland het initiatief genomen tot het oprichten van een Nederlands expertisecentrum.

Met NEIMED willen de vier partners een impuls geven aan de maatschappelijke bewustwording, agendavorming en het verwerven van inzichten over de maatschappelijke effecten van bevolkingsdaling. Binnen de Provincie Limburg en de regio Parkstad heeft de demografische omslag de laatste tijd steeds meer een centrale plek gekregen in het te voeren beleid. In het kader van het project Demografische Proefregio zijn inmiddels veel acties ondernomen gericht op bewustwording en interventies ten aanzien van demografische effecten en is ook op landelijk niveau de belangstelling voor dit onderwerp nadrukkelijk aanwezig.

NEIMED dat voor de duur van vier jaar financieel gesteund wordt door de vier partners, sluit daar naadloos op aan en geeft tevens invulling aan de landelijke koploperspositie die Limburg inneemt. Het streven is om het draagvlak voor NEIMED te verbreden en andere landelijke partners bij het initiatief te betrekken. De Provincies Groningen, Zeeland en het ministerie van Binnenlandse Zaken hebben al uitgesproken het initiatief te steunen. Voor de nu benoemde directie vormt de verdere ontwikkeling en verbreding van NEIMED de komende tijd een belangrijke opgave.

Wim Fredrix is binnen de Provincie Limburg werkzaam geweest in verscheidene functies, waaronder recentelijk als programmamanager voor het huidige coalitieakkoord, waarin de demografische opgave al een prominente plek kreeg. Nol Reverda is momenteel lector aan de Hogeschool Zuyd en houdt zich reeds vele jaren bezig met dit onderwerp. Naast de rol van wetenschappelijk directeur zal hij tevens invulling geven aan het buitengewoon lectoraat maatschappelijke effecten demografie dat aan NEIMED verbonden is. NEIMED is gevestigd bij de Open Universiteit te Heerlen.

3-11-2010 08:17