Gemeente Leeuwarden

3 november 2010

Rekenkamer rapporteert over project Nieuw Zaailand

De Rekenkamer van Leeuwarden heeft onderzoek gedaan naar de project- en risicobeheersing van het project Nieuw Zaailand. Het project Nieuw Zaailand is een groot project voor Leeuwarden met een grote impact voor de inwoners van Leeuwarden, maar ook voor de ondernemers in de binnenstad en de bezoekers van de stad.

Het is ook een project met grote financiële consequenties. De algemene ervaring in Nederland leert, dat grote projecten vaak risico's met zich meebrengen. Deze risico's kunnen betrekking hebben op de financiën, op de voortgang, op juridische zaken, op bouwkundige zaken, op imagoschade van de gemeente en op politieke risico's.

De Rekenkamer concludeert dat het project Nieuw Zaailand in zijn algemeenheid goed verloopt. De beheersing van het project op de aspecten tijd, geld, informatie en organisatie worden als sterke punten in dit project gekenmerkt. Wel wijst de Rekenkamer er op dat het toezicht van de raad op het risicomanagement van het project en de daarin te maken keuzes beperkt is door het ontbreken van een samenhangend overzicht van risico's.

De hoofdaanbeveling van de Rekenkamer voor het project Nieuw Zaailand is dan ook om alsnog een integraal overzicht te ontwikkelen ten aanzien van de huidige risico's. Voor toekomstige grote projecten van de gemeente beveelt de Rekenkamer aan om de controlerende en sturende rol van de raad beter te faciliteren door alle vastgestelde kaders terug te laten komen in de voortgangsrapportages en te zorgen voor één actueel en vastgesteld document voor projectmatig werken.


Noot voor de redactie,

Gemeente Leeuwarden